Reclamă

Fostul director al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, Dan Morenciu, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bacău, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată. Magistrații băcăuani au respins recursul formulat de Morenciu împotriva hotărârii Tribunalului Bacău și au menținut pedeapsa aplicată inițial, scrie Agerpres.

Odată cu Dan Morenciu au fost condamnați la pedepse cu suspendare mai mulți angajați ai SAJ, care ar fi dat mită pentru a trece concursul de angajare.

Ancheta DNA a început în 2022, atunci când procurorii l-au reținut pe directorul SAJ Neamț, sub suspiciunea de luare de mită. „În perioada 2-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic (…). În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (…) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus”, preciza DNA la demararea anchetei.

Morenciu a fost prins în flagrant, pe 18 mai 2022, când a primit de la inculpata Elena Preda suma de 40.000 de euro pentru angajarea a nouă persoane. „De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro / persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița (…), iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate”, precizează DNA.

Potrivit procurorilor, în aceeași manieră ar fi procedat și ceilalți doi intermediari, Andronache și Rozoschi, care, după ce i-ar fi remis lui Morenciu partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 de euro. În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, cei doi ar fi dat inculpaților Mihaiela Cojocariu și Lucian Georgian Cojocariu, membri în comisia de examinare, câte 1.500 de euro.

„Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului”, se mai menționează în comunicat.

Procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați, angajați ai SAJ Neamț și candidați la concurs, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare și luare de mită, comise în forma autoratului și a complicității. În prezența apărătorilor aleși, cei 13 au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate – între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepselor.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro