Reclamă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care a câștigat un nou mandat în urma alegerilor de duminică, a criticat miercuri seară condițiile în care s-au desfășurat acestea. Acesta a declarat că organizarea alegerilor a fost „inadmisibilă”, acuzând Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) că nu s-a preocupat să adapteze procesul electoral la exemplele de bună practică din alte țări.

Nicuşor Dan a solicitat verificarea atentă a tuturor proceselor verbale, mai ales în contextul situațiilor complicate de la sectoarele 1 și 2. „Legitimitatea aleșilor este fundamentul democrației. Birourile electorale trebuie să ia oricât timp este nevoie pentru a verifica și a înlătura orice suspiciune cu privire la corectitudinea procesului electoral”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Primarul general a semnalat o situație gravă, conform căreia procesul verbal semnat de membrii comisiei din secția de votare ar fi fost înlocuit cu un alt proces verbal trimis biroului electoral și a cerut ca această situație să fie cercetată de parchete. „Nu am informația despre cât de frecventă este această faptă și dacă a influențat rezultatul votului. Este anormal de mare numărul de buletine de vot care au ajuns în secții și nu au ajuns la alegători și numărul de buletine de vot care au ajuns la alegători și nu au mai ajuns în urne. Trebuie făcută o analiză a modului în care buletinele de vot au dispărut”, a specificat Nicuşor Dan.

De asemenea, primarul general a subliniat că „este inadmisibilă organizarea procesului electoral, cu membri ai birourilor electorale la limita epuizării și formalități neîncheiate la câteva zile de la alegeri”.

„AEP nu a avut nicio preocupare în toți acești ani să adapteze procesul electoral la exemplele de bună practică din alte țări”, a mai transmis Nicuşor Dan.

Procesul electoral în București continuă, procedurile nefiind finalizate pentru mai multe secții de votare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro