Reclamă

Oficialii administrației Biden analizează victoriile extremei drepte în alegerile parlamentare din UE și subliniază un singur lucru: ar fi putut fi mai rău, potrivit POLITICO.

O consecință este că aliatul cheie al SUA, Franța, va avea acum alegeri generale anticipate. Totuși, avansurile partidelor ostile față de migrație și UE nu au fost atât de mari pe cât ar fi putut fi, iar partidele centriste au păstrat puterea.

Un oficial american, căruia i s-a acordat anonimatul, a declarat că Biden a fost ușurat de faptul că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pare să obțină o nouă majoritate parlamentară și un al doilea mandat.

Cu toate acestea, forțele de extremă-dreapta se coordonează tot mai mult la nivel global, împingând politica spre dreapta în unele țări. Având în vedere sprijinul pentru candidatul republican Donald Trump, echipa lui Biden recunoaște că rezultatele ar putea fi un semn îngrijorător pentru stânga la nivel global. „Trump și republicanii din Congres sunt acum vestitorii a ceea ce se întâmplă în Europa, care normalizează extrema dreaptă”, a declarat Ian Russell, un consultant democrat.

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron a fost învins de cel al rivalei de extremă dreapta Marine Le Pen în cursa pentru UE. Macron a convocat alegeri anticipate, provocând alegătorii să decidă dacă doresc ca extrema dreaptă să conducă parlamentul Franței. În Germania, cancelarul Olaf Scholz a avut rezultate slabe față de extrema dreaptă germană.

Scholz și Macron, parteneri esențiali pentru Biden în apărarea Ucrainei, ar putea întâmpina slăbiciuni politice care să submineze cooperarea cu SUA și UE pe diverse fronturi. Sprijinul pentru Ucraina va continua, totuși, să se mențină pentru moment.

Biden nu a comentat alegerile din UE și mișcarea lui Macron, care a avut loc după plecarea sa din Paris. Reticența lui Biden contrastează cu apelurile sale înflăcărate din Franța pentru a aduna Occidentul în jurul cauzei democratice.

Consilierii lui Biden încearcă să privească rezultatele alegerilor din UE în ansamblul lor și indică motive pentru a nu intra în panică. Oficialul american a subliniat rezultatele slabe ale populiștilor de extremă dreapta în Polonia, Suedia, Finlanda, Slovacia și Grecia.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat marți că SUA sunt pregătite să colaboreze în întreaga UE: „Vom continua să lucrăm cu UE și așteptăm cu nerăbdare să continuăm relația noastră excelentă cu președintele von der Leyen”.

Puțini aliați ai lui Biden au luat în considerare că alegerile europene ar avea un efect în România alegătorilor americani. Aceștia au remarcat că democrații și mulți independenți erau deja panicați de ascensiunea dreptei americane. „În 2016, oamenii au fost luați prin surprindere de victoria lui Trump”, a declarat Jesse Ferguson, un strateg democrat. „În 2024, oamenii sunt speriați de ceea ce ar însemna dacă el ar câștiga din nou”.

Aliații lui Biden au remarcat, de asemenea, că Brexitul este acum în general nepopular în Marea Britanie. Partidul Laburist este de așteptat să se impună în alegerile din 4 iulie.

La Capitoliu, legislatorii și personalul sunt în așteptare. Dar există senzația că rezultatele parlamentare ale UE reprezintă, în general, o victorie pentru continuarea sprijinului european pentru Ucraina în lupta cu Rusia.

„Rezultatele arată o frustrare clară a alegătorilor față de guvernele în funcție și, deși sprijinul tot mai mare pentru guvernele de extremă dreapta este o tendință îngrijorătoare, este remarcabil să vedem că centrul se menține la nivelul UE, unde SUA trebuie să continue să lucreze în mod productiv cu conducerea sa”, a declarat reprezentantul Gregory Meeks (D-N.Y.).

Diplomați europeni de la Washington au declarat că oficialii americani rămân calmi în legătură cu scandalul de la Bruxelles. Aceștia au pus „întrebări tehnice” cu privire la următorii pași în Europa, inclusiv la viitoarele alegeri anticipate din Franța. „A avea vești de această natură nu este ceva de preferat, dar mai sunt încă multe de văzut”, a declarat un diplomat din sudul Europei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro