Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a dat garanții marți seară la Digi24 că în sistem nu sunt acceptate decât procesele-verbale corecte, adică cele scrise de mână și cele electronice trebuie să coincidă. El a criticat situația de la Sectorul 1, spunând că în ritmul actual, centralizarea voturilor se va termina în două zile, ceea ce este inacceptabil. Despre Clotilde Armand, acesta a spus că ea trebuia să asigure condiții bune pentru membrii birourilor electorale de sector.
„De aseară am spus că 25% din procesele-verbale conțin erori. Nu scapă filtrului, la birourile de sector, sunt verificate cu o aplicație care nu permite încărcarea în sistem a proceselor-verbale cu erori. Erorile se corectează. Una din cauzele care duc la erori este oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineața până noaptea la 4, în condițiile unui stres accentuat la numărarea voturilor, când în birou se aflau candidați, presă, observatori naționali și străini, și în acea aglomerație și gălăgie, nu ai dispoziția necesară pentru a completa aceste tabele,” a declarat Toni Greblă.
Acesta a subliniat necesitatea modificării legislației după aceste alegeri, menționând că nu poți cere unui om să stea 25 de ore în stres și să mențină o performanță ridicată. „Cert e că procesele verbale intră în sistem mereu corectate,” a adaugat el.
Pe parcursul interviului, Greblă a precizat că AEP și Biroul Electoral Central (BEC) nu au competența de a verifica activitatea birourilor electorale de sector. „BEC are competența de a analiza plângerile și contestațiile după ce acestea au rămas definitive, încărcate în sistem. Dar, în timpul activității biroului electoral de sector, nimeni nu intervine,” a afirmat el.
În cazurile în care erorile nu sunt descoperite de echipele de specialiști, se recurge la renumărarea voturilor, o decizie care aparține biroului de sector. „Fără un proces-verbal de corectură, aceste procese-verbale nu sunt primite de sistem. Dacă conțin erori, sistemul refuză înregistrarea lor,” a mai declarat Greblă.
În comparație cu alegerile din 2019 și 2020, procentul voturilor nule se situează între 3,2% și 3,8%, similar cu cel regăsit și în cadrul alegerilor europarlamentare din străinătate, unde votul a fost simplificat, a menționat șeful AEP.
În ceea ce privește acuzațiile aduse de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, Greblă a remarcat că „atribuțiile AEP se opresc când votarea s-a încheiat în secție. Din acel moment, acolo e competența primarului de sector, a primarilor de localități, pentru a asigura condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale de sector. Se știa că va fi aglomerație la depunerea materialelor, știam că va fi caniculă.”
„Clotilde Armand nu a luat nicio măsură pentru a asigura condiții normale de lucru pentru acești oameni, și aceasta este una din cauzele pentru care operațiunea de centralizare a rezultatelor alegerilor a întârziat foarte mult. Ieri a fost suspendată activitatea la unele birouri. Azi avem 10 județe a căror activitate este suspendată. Am dat un comunicat comun cu BEC în care le-am cerut să continue activitatea până la finalizare. Biroul de sector 1 mai are 76 de secții de verificat din 166, adică vor termina în următoarele două zile dacă lucrează așa, ceea ce este inacceptabil,” a concluzionat Toni Greblă.