Șeful agenției de reconstrucție a Ucrainei, Mustafa Nayyem, a demisionat cu o zi înainte de o conferință internațională privind reconstrucția pe termen lung a țării. El a reclamat că a fost împiedicat să participe la eveniment după ce a fost sistematic subminat de guvernul ucrainean în a-și face treaba, relatează The Guardian.
Mustafa Nayyem și-a anunțat luni demisia într-o postare pe Facebook, după ce anterior trimisese un mesaj ferm mai multor parteneri străini în care critica administrația ucraineană pentru o serie de greșeli. Nayyem a declarat că picătura care a umplut paharul a fost atunci când i-a fost revocată permisiunea de a călători la Berlin.
Conferința de două zile privind reconstrucția Ucrainei începe marți la Berlin, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferință.
Guvernul german a descris această conferință ca fiind un semnal important pentru ucraineni cu privire la viitorul pe termen lung al țării lor. Criticii au cerut o reorientare a eforturilor pentru a spori rezistența actuală a Ucrainei, de exemplu prin prevenirea unor pene de curent prelungite în această iarnă. Conferința va include lansarea a 95 de proiecte de investiții pentru care se speră că va fi asigurată finanțare occidentală, precum și o serie de condiții de reformă. Viitoarea aderare a țării la UE va fi, de asemenea, discutată, în ceea ce organizatorii au numit „a patra dimensiune” a agendei conferinței.
Printre participanții la conferință, găzduită de cancelarul german Olaf Scholz, se numără o serie de diplomați internaționali de rang înalt și miniștri de externe, de la Dmitro Kuleba din Ucraina la David Cameron din Marea Britanie. Mai mulți primari ucraineni din marile orașe, printre care Kiev și Liov, sunt, de asemenea, așteptați să participe.
În scrisoarea lui Nayyem, obținută de The Guardian, și în postarea sa pe Facebook, acesta a criticat profund filosofia de guvernare în legătură cu reconstrucția Ucrainei, ferindu-se în același timp să îl critice direct pe Zelenski. El a spus că activitatea sa, pe care a descris-o ca fiind „cea mai provocatoare din viața sa”, a devenit imposibil de îndeplinit.
El a făcut o listă lungă de plângeri, iar printre altele, Nayyem și-a exprimat regretul față de lipsa aprobării guvernului pentru plata a 150 de milioane de dolari împrumutați de la Banca Europeană de Investiții pentru proiecte vitale, inclusiv alimentarea cu apă și protecția energiei. De asemenea, el a acuzat că a fost „afectat de întârzieri birocratice inexplicabile”. S-a arătat nemulțumit și de o „reducere semnificativă a salariilor” la agenția sa (un expert de rang înalt câștigă acum echivalentul a 320 de euro pe lună), ceea ce a dus la pierderea unui sfert din personal începând din ianuarie.
Nayyem spune că „opoziția persistentă, rezistența și crearea de bariere artificiale” cu care s-a confruntat agenția sa „au făcut imposibilă îndeplinirea efectivă a sarcinilor sale”. Întârzierile și blocajele au dus la „pierderea încrederii din partea pieței, a autorităților locale și a cetățenilor”, afirmă el.
Deși a recunoscut „greșeli și deficiențe”, despre care a spus că sunt „inevitabile în implementarea unor proiecte de o asemenea complexitate și în asemenea condiții”, el a declarat că agenția a avut și realizări valoroase, arătând că în prezent coordonează lucrările pe 353 de șantiere din întreaga țară și că a restaurat aproape 1.300 km de drumuri și 330 de poduri avariate în timpul conflictului. De asemenea, a construit 155 km de conducte principale de apă în regiunea Dnipropetrovsk, după ce armata rusă a distrus barajul Kahovka.
Demisia lui Nayyem vine după demiterea, luna trecută, a ministrului infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în mandatul căruia a fost numit și cu care a declarat că a lucrat îndeaproape.
În ultimele luni, aliații externi ai Ucrainei au devenit din ce în ce mai îngrijorați de ceea ce ei descriu ca fiind tendințe de centralizare în administrația lui Zelenski.
Demiterea lui Kubrakov a sporit aceste îngrijorări. Kubrakov era foarte respectat de partenerii internaționali. O sursă diplomatică de la Kiev a descris concedierea sa chiar înainte de conferința de la Berlin ca fiind „un mic dezastru de imagine”. Iar acest lucru va fi agravat de demisia lui Nayyem în ajunul conferinței, potrivit The Guardian.
Nayyem a declarat în scrisoarea sa că demiterea lui Kubrakov i-a făcut munca imposibilă, iar „decizia recentă a guvernului de a anula participarea sa oficială la conferința de reconstrucție a Ucrainei de la Berlin a confirmat acest lucru”, spune el.
Diplomații occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la demiterea lui Kubrakov, nu în ultimul rând pentru jena provocată de desfășurarea conferinței fără el. Iar Josh Rudolph, membru senior al thinktank-ului German Marshall Fund, a declarat că demiterea lui Kubrakov este regretabilă, deoarece acesta a fost considerat un inovator în lupta împotriva corupției și în construirea transparenței. „Puterea centrală a ajuns să elimine echipa care construia un sistem transparent de restaurare națională și o înlocuiește cu loialişti”, a spus el.
Ministrul Oleksandr Kubrakov a declarat că demiterea sa nu a fost discutată în prealabil cu el și că nu a avut șansa de a-și apăra mandatul în fața parlamentului.
Atât Kubrakov, cât și Nayyem, care a fost numit în ianuarie 2023, au ajutat autoritățile anticorupție să descopere suspiciuni de corupție în timpul unor operațiuni sub acoperire anul trecut, scrie Reuters. „Nu exclud ca în timp să existe încercări de a ne persecuta și discredita activitatea în domeniul public”, a scris Nayyem. „De fapt, acest lucru se întâmplă deja de mult timp”, a mai spus el, susținând că echipa sa „nu s-a potrivit întotdeauna” cu actualul guvern și cu stilul de management.
Nayyem, care s-a născut în Afganistan, dar s-a mutat în Ucraina în copilărie, a devenit unul dintre cei mai importanți jurnaliști ai țării. În noiembrie 2013, el a chemat la proteste de stradă împotriva deciziei guvernului lui Viktor Ianukovici de a renunța la un acord comercial cu UE sub presiunea Rusiei. Protestele s-au transformat în cele din urmă în Revoluția Maidan, care l-a răsturnat de la putere pe Ianukovici și guvernul său, menționează The Guardian.
După revoluție, Nayyem a devenit deputat. În 2021, a fost numit ministru adjunct al infrastructurii, iar la începutul anului 2023 a fost numit șef al agenției de stat pentru reconstrucție a Ucrainei, însărcinată să se ocupe de distrugerile provocate de invazia rusă chiar și în timp ce aceasta continua. Slujba sa a implicat „planificare cu orizonturi pe termen scurt”, a declarat Nayyem pentru The Guardian anul trecut, deoarece nu era niciodată clar ce ar putea ataca Rusia în continuare. Dar a implicat, de asemenea, elaborarea unor planuri pe termen mai lung pentru momentul în care războiul se va încheia.
Guvernul trebuie să aprobe demisia lui Nayyem înainte de a-i alege un succesor.