Valul de căldură care a cuprins în prezent India reprezintă cel mai îndelungat fenomen de acest tip înregistrat vreodată în această ţară, a declarat luni Mrutyunjay Mohapatra, directorul Biroului indian de meteorologie. Anunțul a fost făcut în contextul unor avertizări privind temperaturi tot mai necruţătoare.
Anumite regiuni din nordul Indiei sunt supuse de la jumătatea lunii mai unui val de căldură excesivă, cu temperaturi care depăşesc pragul de 45 de grade Celsius. Într-un interviu acordat cotidianului Indian Express, Mrutyunjay Mohapatra a precizat: „Este vorba despre perioada (de căldură) cea mai îndelungată, deoarece ea a durat aproximativ 24 de zile în diferite părţi ale ţării”.
Temperaturile ar putea să înceapă să scadă odată cu avansul ploilor musonice spre nordul ţării la sfârşitul lunii iunie, însă meteorologul a avertizat că astfel de condiţii dificile ar putea să se repete în viitor. „Valurile de căldură vor fi mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense dacă măsuri de precauţie sau de prevenţie nu sunt luate”, a adăugat el.
India se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai mari emiţători de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Țara asiatică s-a angajat să atingă zero emisii nete până în 2070, cu două decenii mai târziu decât majoritatea ţărilor occidentale industrializate. Totuși, în prezent, dependența de cărbune pentru producția de electricitate rămâne semnificativă.
Mrutyunjay Mohapatra a subliniat rolul activităților umane în amplificarea acestui fenomen: „Activităţile umane, creşterea populaţiei, industrializarea şi transporturile duc la o creştere a concentraţiilor de monoxid de carbon, de metan şi de clorocarburi. Ne punem în pericol nu numai pe noi înşine, ci şi generaţiile viitoare”.
Studiile ştiinţifice au demonstrat că schimbările climatice se află la originea valurilor de căldură mai îndelungate, mai frecvente şi mai intense în întreaga lume. Cel mai recent val de căldură din India a propulsat temperaturile din New Delhi la recorduri istorice, ajungând la 49,2°C, egalând astfel precedentul record din 2022.
Pe 29 mai, o staţie meteorologică automatizată din Mungeshpur, la periferia metropolei New Delhi, a înregistrat o temperatură record de 52,9°C, însă acea valoare s-a dovedit a fi rezultatul unui senzor defect, au precizat ulterior autorităţile indiene. Cu toate acestea, alte 17 staţii meteorologice din New Delhi au raportat în aceeaşi zi temperaturi maxime de 49°C.