Televiziunea rusă a prezentat o hartă cu țările pe care președintele Vladimir Putin le-ar putea înarma și care ar fi dispuse să atace Occidentul. Amenințările vin în contextul în care țări NATO au trimis rachete cu rază lungă de acțiune Kievului, iar aliați au dat undă verde Ucrainei să atace ținte de pe teritoriul rus, informează duminică Newsweek.
Moscova ar putea „începe să furnizeze aceleași rachete cu rază lungă de acțiune, de înaltă precizie, doar că vor fi de o calitate mai bună, deoarece sunt rusești, acelor națiuni care sunt dispuse să lovească inamicii noștri”, a declarat gazda presei de stat ruse, Olga Skabeyeva.
Evidențiind mai multe țări pe o hartă, Skabeyeva a sugerat că Moscova ar putea trimite rachete rebelilor Houthi din Yemen și arme către alte câteva națiuni. „Caracas și Cuba nu sunt singurele de pe hartă unde am putea trimite rachete, ci și rebelilor Houthi din Yemen și Coreei de Nord”, a mai spus Olga Skabeeva.
Ea mai vorbește despre un alt răspuns la acțiunile țărilor NATO și amenință cu bomba nucleară. „A doua variantă este una clasică și tradițională, și anume o lovitură nucleară. Nu avem altă opțiune, dacă e pusă în pericol securitatea țării noastre. Vom fi obligați să lansăm o rachetă nucleară”, a spus prezentatoarea TV din Rusia.
La sfârșitul lunii trecute, președintele Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi ținte din Rusia, dar doar în apropierea regiunii Harkov, în care armata invadatoare a început, recent, noi operațiuni.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în timpul unei vizite în Praga, la 31 mai, că Ucraina a cerut timp de mai multe săptămâni undă verde pentru a folosi arme furnizate de SUA împotriva forțelor din interiorul Rusiei după ce Moscova a deschis noul front în Harkov.
De asemenea, mai multe națiuni importante din NATO, printre care Franța și Germania, au indicat că permit Ucrainei să folosească armele pe care le furnizează pentru a lovi anumite ținte din interiorul Rusiei.
Rusia a condamnat această inițiativă, spunând că este o „escaladare” a conflictului.
La începutul acestei luni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Kremlinul va „lua în considerare” trimiterea de arme fabricate în Rusia către alte țări, ca represalii la demersul țărilor occidentale.
„Dacă ei consideră că este posibil să livreze astfel de arme în zona de luptă pentru a lansa lovituri pe teritoriul nostru și pentru a ne crea probleme, de ce nu avem dreptul să furnizăm arme de același tip în unele regiuni ale lumii, unde pot fi folosite pentru a lansa lovituri asupra instalațiilor sensibile ale țărilor care fac acest lucru Rusiei?”, a declarat Putin în timpul Forumului economic internațional anual al țării de la Sankt Petersburg.
„Acum, să lăsăm SUA și aliații săi să simtă impactul direct al utilizării armelor rusești de către terțe părți”, a declarat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. „Ar putea fi vorba de oricine care consideră «Țara Yankeilor» drept dușmanul său, indiferent de convingerile sale politice sau de recunoașterea internațională”, a adăugat el în comentarii raportate de agenția de presă de stat rusă, Tass.
Rusia a transferat deja arme nucleare tactice către aliatul-cheie Belarus de când Moscova a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în februarie 2022.