Peste jumătate dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. 56,1% dintre respondenți sunt de această părere, în timp ce 39,4% se opun, iar 4,5% nu au oferit un răspuns.
Sprijinul pentru reformele administrativ-teritoriale vine mai ales din partea persoanelor cu un nivel de educaţie ridicat, gulerele albe, cei cu venituri mai mari și locuitorii din Bucureşti. În schimb, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară și cei inactivi potenţial activi tind să fie mai rezervați.
Când vine vorba despre posibilitatea unificării sau comasării unor localităţi în cadrul reformei, 58,6% dintre respondenţi consideră că aceasta ar îmbunătăți calitatea serviciilor publice. 38,3% nu sunt de acord, iar 3% nu au o opinie clară. Aici, sprijinul similar provine de la persoane cu educaţie superioară, gulerele albe, venituri mai mari și angajații la stat, în special din Bucureşti. Persoanele cu educaţie primară, gulerele gri și locuitorii din mediul rural sunt, în mare parte, de părere contrarie.
Pentru înfiinţarea unor regiuni care să reunească mai multe judeţe, 55,7% dintre respondenți sunt de acord, în timp ce 38,2% ar avea o părere proastă despre acest aspect, 6,1% rămânând indeciși. Bărbaţii, cei cu vârsta între 30 și 49 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, persoanele cu venituri mai mari și locuitorii din Bucureşti sunt printre cei care sprijină această idee. Pe de altă parte, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară, gulerele gri, cei inactivi potenţial activi și locuitorii din rural sunt mai puțin entuziasmați.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro și s-a desfășurat în perioada 20–25 mai 2024, utilizând metoda interviurilor telefonice. Volumul eşantionului a fost de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative. Marja de eroare a sondajului este de ± 2,95%, cu un nivel de încredere de 95%.