Duminică, 9 iunie, românii își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani. Cetățenii își vor alege primarii pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Procesul de vot va depinde de gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii și serviciile publice locale.
Alegerile au loc într-un singur tur și se desfășoară simultan cu alegerile europarlamentare. 18.955 de secții de votare vor fi deschise în țară, dintre care 1.289 în București.
ACTUALIZARE 22:15: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis că „pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informații apărute în spațiul public privind sancționarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe rețelele sociale,” o continuare a campaniei electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv pe rețelele sociale. „Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România rețelele sociale sunt considerate spațiu public. Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.”
ACTUALIZARE 22:00: Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că în cursul zilei de sâmbătă au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral și au fost deschise 31 de posibile infracțiuni. „Pe parcursul acestei zile, structurile MAI au acordat în continuare atenție sesizărilor cu privire la producerea unor incidente electorale. Astfel, au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare. Au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale, respectiv 53 de avertismente și 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracțiuni,” a declarat Monica Dajbog.
Printre neregulile semnalate se numără continuarea acțiunilor electorale și posibila corupere a alegătorilor. Dajbog a precizat că în cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, unde s-a constatat că cele sesizate se confirmă, polițiștii au aplicat sancțiuni.
Într-o comună din Călărași, un primar în funcție a sesizat faptul că un candidat și persoane din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor.
„Polițiștii dintr-o localitate din județul Brăila au fost sesizați, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetățean ar fi primit 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor, suma de bani fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor,” a adăugat Dajbog.
De asemenea, a fost raportat că într-o comună din județul Maramureș a fost montată o cameră audio-video într-o secție de votare. În urma verificărilor, camera a fost demontată și scoasă din incinta secției de votare. Se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la violarea confidențialității votului, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal.
ACTUALIZARE 21:30: Mai multe puncte temporare de trecere a frontierei vor fi deschise duminică pe granița româno-ungară în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, a anunțat Poliția de Frontieră.
„La solicitarea autorităților maghiare, în cursul zilei de duminică, 9 iunie, în contextul desfășurării alegerilor și de pe teritoriul statului vecin, în intervalul orar 07.00 – 20.00 (ora României), punctul temporar de trecere a frontierei Beba Veche (județul Timiș) și cele 10 comunicații rutiere deschise ocazional de la frontiera comună cu Ungaria vor fi deschise traficului transfrontalier,” a precizat sursa citată.
ACTUALIZARE 19:30: Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale precizează că infrastructura electorală este funcțională și procesul electoral se poate desfășura în condiții normale, conform calendarului aprobat.
ACTUALIZARE 19:15: Centrul de suport tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale este pregătit să acorde asistență personalului din secțiile de votare pentru utilizarea echipamentelor și a aplicației pentru verificarea dreptului de vot.
ACTUALIZARE 14:40: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a comandat tipărirea unui număr suplimentar de 19.766 de buletine de vot pentru 55 de circumscripții electorale din câteva județe.
La alegerile locale, alegătorii pot vota doar la secțiile la care sunt arondați, potrivit adresei de domiciliu sau de reședință. Pentru alegerile locale nu se poate vota în străinătate.
Procesul de vot la alegerile locale va începe duminică, 9 iunie, la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare sau la rând pentru a intra în secție pot vota până cel mult la ora 23.59.
Fiecare alegător din țară va primi câte 5 buletine de vot: patru pentru alegerile locale și un buletin pentru europarlamentare.
În final, alegătorii români vor avea acces în timp real la date privind prezența la vot pe site-ul prezenta.roaep.ro.