Reclamă

Lideri mondiali și veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial se întâlnesc joi în Normandia pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la debarcarea din 6 iunie 1944, eveniment care a reprezentat începutul sfârșitului Germaniei naziste. Peste 150.000 de soldaţi aliaţi au ajuns atunci în Franţa pentru a elibera Europa de forţele naziste.

Comemorarea din acest an are o rezonanţă specială, mai ales în contextul războiului din Ucraina. „Ucraina are nevoie de sprijinul europenilor şi al aliaţilor, aşa cum Franţa şi celelalte state europene au avut nevoie de el pentru a învinge nazismul,” a declarat un diplomat european, subliniind că este important ca preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie prezent. „Dintre toţi cei care sunt prezenţi astăzi în Normandia, doar Zelenski şi puţinii veterani care mai sunt în viaţă ştiu ce înseamnă cu adevărat războiul,” a adăugat el.

Aproximativ 200 de veterani, mulţi în vârstă de 100 de ani sau mai mult, vor lua parte la ceremonii. Printre aceştia se numără Bob Gibson, de 101 ani, care a debarcat pe plaja Utah. „Este ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. Teribil. Unii dintre cei tineri nu au ajuns niciodată pe plaja principală… uneori te trezeşte noaptea,” a declarat Gibson pentru Reuters.

Aniversarea coincide cu multe alegeri, inclusiv pentru Parlamentul European și SUA. Liderii vor face paralele cu cel de-al Doilea Război Mondial şi vor avertiza cu privire la pericolele izolaţionismului şi ale extremei drepte. „Democraţia este literalmente pe buletinul de vot în acest an,” a spus preşedintele american Joe Biden.

Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, regele Charles al Marii Britanii, cancelarul german Olaf Scholz şi alţi lideri mondiali vor lua parte la ceremonii. Evenimentul va începe la ora 11.30 (ora României) cu o ceremonie britanică la Ver-sur-Mer. Rusia nu a fost invitată datorită invaziei din Ucraina. În urmă cu 10 ani, preşedintele rus Vladimir Putin participa la evenimentele de la a 70-a aniversare.

Comemorarea va include diverse ceremonii, culminând cu o ceremonie internaţională pe plaja Omaha Beach, la ora 16.00 (ora României), prezidată de Macron. Putin nu a fost invitat, dar ambasadorul Rusiei fusese iniţial invitat, doar pentru a fi anulat ulterior. „Condiţiile pentru participarea Rusiei nu sunt îndeplinite având în vedere războiul de agresiune pe care l-a lansat în 2022,” a spus o sursă din cadrul Preşedinţiei Franţei.

Alţi lideri prezenţi vor include regele Charles al Marii Britanii, premierul britanic Rishi Sunak, canadianul Justin Trudeau şi cancelarul german Olaf Scholz. Ceremoniile vor continua pe tot parcursul zilei, culminând cu discursuri și momente de reculegere.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro