După ce forțele israeliene s-au retras din complexul spitalicesc Al-Shifa din Gaza la 1 aprilie, palestinienii au descoperit sute de cadavre în gropile comune, contrazicând afirmațiile armatei israeliene că nu au existat victime civile, relatează BBC.
În ultimele opt luni, spitalele din Gaza au fost atacate în mod repetat, Israelul argumentând că sunt folosite ca baze de Hamas, afirmație respinsă de gruparea teroristă. Cu toate acestea, situația de la Al-Shifa – odată cea mai mare unitate medicală din Fâșia Gaza – este considerată deosebit de gravă.
Raidul, care a durat două săptămâni, a fost justificat de Israel pe baza informațiilor că Hamas s-a regrupat acolo. Guvernul israelian l-a descris ca fiind „precis, chirurgical”. Purtătorul de cuvânt israelian, Avi Hyman, a declarat că s-a stabilit „standardul de aur al războiului urban”, menționând că peste 200 de teroriști au fost eliminați și peste 900 captivi, „fără nicio victimă civilă”.
Cu toate acestea, descoperirea corpurilor în descompunere din curțile spitalului pune sub semnul întrebării aceste afirmații. Echipele de căutare palestiniene au identificat patru gropi comune și au găsit sute de cadavre. „Am extras martiri, dintre care mulți sunt complet neidentificabili”, a declarat Rami Dababesh, lucrător palestinian al Apărării Civile, adăugând că au fost găsite cadavre de femei și copii, precum și părți ale corpului.
Echipele de căutare palestiniene, care nu dispun de echipament și expertiză criminalistică, au folosit fotografii și videoclipuri pentru a documenta rămășițele. Dr. Mohamed Mughir a descris urmele execuțiilor și torturii găsite pe unele cadavre, sugerând posibile crime de război.
Consiliul de Securitate al ONU, Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut o anchetă independentă asupra posibilelor crime de război.
Forțele de Apărare a Israelului (IDF) au spus că during raiduri în spitale soldații au exhumat cadavrele pe care palestinienii le îngropaseră înainte, parte a căutării rămășițelor a circa 250 de ostatici capturați de Hamas pe 7 octombrie. IDF afirmă că aceste cadavre au fost tratate cu respect și reîngropate dacă nu aparțineau ostaticilor israelieni.
Totuși, unele cadavre recent descoperite la Al-Shifa sunt ale pacienților care au murit în timpul celei mai recente acțiuni militare. Un paramedic a menționat că unii aveau încă perfuzii atașate.
Înainte de raid, IDF a ordonat miilor de civili să plece, dar aproximativ 140 de pacienți și medici au rămas în unitatea medicală. Dr. Rik Peeperkorn de la OMS a declarat că cei rămași au suportat „condiții îngrozitoare”. Au fost raportate lipsuri grave de alimente, apă și medicamente.
„Atacurile ne-au înconjurat 24/7”, a spus Mohamed al-Nadeem, care este pe jumătate paralizat. „Sunt bolnav și nu mă pot mișca. Dormeam pe jos fără pături.”
IDF a susținut că niciun medic sau pacient nu a murit ca „rezultat direct” al acțiunii sale, dar a admis că unii ar fi putut muri din „cauze naturale”.
Pe durata raidului, IDF a declarat că a asistat pacienții, scoțându-i din calea pericolului și furnizând alimente, apă și echipamente medicale spitalului.
IDF a indicat că operațiunea sa s-a bazat pe „informații concrete” că Hamas și Jihadul Islamic Palestinian au preluat părți ale complexului. Hamas a negat folosirea Al-Shifa ca bază, dar nu a negat prezența unor membri în interiorul complexului.
Israelul a raportat că peste 200 de teroriști au fost uciși în jurul spitalului, incluzând lideri Hamas precum Faiq al-Mabhouh, Raed Thabet și Mahmoud Zakzouk.
BBC concluzionează că există dovezi puternice că civili palestinieni au fost uciși în bombardamentele israeliene, contrazicând declarația Israelului că „nu a existat o singură victimă civilă”.