Reclamă

Guvernul metropolitan din Tokyo va lansa în această vară o aplicație proprie de întâlniri online cu scopul de a combate scăderea dramatică a numărului de nașteri, o problemă considerată „critică” în Japonia, informează AFP, citată de Agerpres. Persoanele interesate să se înscrie în aplicație vor trebui să furnizeze documente ce atestă că sunt singure din punct de vedere legal și să semneze o declarație că sunt în căutarea unui partener pentru căsătorie.

Pe lângă aceste documente, va fi necesară prezentarea unui aviz fiscal pentru a dovedi veniturile anuale, o practică obișnuită pentru aplicațiile de întâlniri din Japonia. Un reprezentant al Guvernului din Tokyo a declarat marți: „Am aflat că 70% dintre oamenii care vor să se căsătorească nu participă la evenimente de acest tip (întâlniri matrimoniale – n.red.) sau nu sunt înscriși pe aplicații specializate în căutarea unui partener de viață”. „Vrem să le dăm un mic impuls” prin acest instrument nou, care se află în prezent în faza de testare, a adăugat el.

În Japonia, primăriile organizează uneori evenimente de tipul întâlnirilor matrimoniale, însă lansarea unei aplicații online proprii de către o administrație locală este o inițiativă rară. Proiectul lansat de Guvernul din Tokyo a generat numeroase comentarii negative pe rețelele de socializare. „Chiar trebuie să facă asta Guvernul cu impozitele noastre?”, s-a întrebat un internaut japonez. Alții, însă, s-au declarat interesați, considerând că se vor simți mai în siguranță folosind o aplicație oficială.

Scăderea numărului de căsătorii în Japonia este un factor-cheie pentru declinul natalității, în condițiile în care nașterile în cadrul uniunilor legale rămân la un nivel foarte scăzut, în jurul procentului de 2%, conform unui raport al OCDE publicat la începutul anului 2024. Japonia a înregistrat anul trecut o scădere a numărului de nașteri pentru al optulea an consecutiv, iar numărul deceselor a fost de aproximativ două ori mai mare decât cel al nașterilor.

Rata națională de fertilitate a atins în 2023 un nou minim istoric de la debutul acestor statistici în 1947, ajungând la 1,2 copii la fiecare femeie, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Sănătății din Japonia. „Situația este critică. Diverși factori, cum ar fi instabilitatea economică și dificultățile de a jongla între viața profesională și cea de familie, pot explica aceste cifre în continuare scăzute”, a declarat o reprezentantă a ministerului nipon.

În conformitate cu dorința prim-ministrului Fumio Kishida de a intensifica eforturile pentru a combate declinul demografic, o nouă lege care va crește alocațiile familiale a fost adoptată miercuri de camera superioară a Parlamentului japonez. Japonia are cea mai vârstnică populație din lume după cea din principatul Monaco. Această situație creează probleme tot mai mari în arhipelagul nipon, generând penurii de forță de muncă în numeroase sectoare de activitate și punând sub semnul întrebării viitorul pe termen lung al sistemelor publice de sănătate, asigurări medicale și pensii.

Până în prezent, toate guvernele Japoniei au eșuat în tentativele lor de a inversa această tendință, în condițiile în care țara asiatică limitează recurgerea la imigrație.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro