De foarte multe ori, la medic, ni se poate spune că este necesar un examen anatomopatologic. Cu toate astea, pacientul nu se vede niciodată cu medicul de anatomie patologică și relația rămâne învăluită în mister. Conf. Dr. Maria Olinca, medic primar anatomie patologică, ne explică pentru ce este necesar examenul anatomopatologic, de ce durează uneori mai mult obținerea rezultatului și cum decurge relația pacientului cu medicul anatomopatolog.
Anatomia patologică este domeniul prin intermediul căruia se realizează diagnosticul final al bolilor organismului, prin studiul amănunțit al structurii și chiar funcției diverselor organe, țesuturi, celule și, uneori, chiar componente ale celulei, până la nivelul moleculelor. Prin anatomie patologică se pot obține cel mai adesea răspunsurile privind cauza și mecanismele de apariție ale bolilor.
Probele de țesut recoltate de la pacient sunt procesate și analizate apoi într-un laborator de anatomie patologică. Este vorba de un proces complex, în care fragmentele de țesut sunt prelucrate prin metode foarte diverse, pentru a fi apoi studiate în detaliu, la microscop, pentru stabilirea diagnosticului. În unele situații, analiza poate merge până la nivel molecular, pentru stabilirea unor abordări personalizate pentru fiecare pacient în parte.
Conf. Dr. Maria Olinca explică: „Examenul anatomopatologic este necesar pentru a obține un diagnostic precis. Este un proces care presupune timp pentru că implică atât prelucrarea probelor, cât și o analiză minuțioasă la microscop. În unele cazuri, se poate ajunge la analiza moleculară pentru a oferi cel mai bun tratament pacientului”.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro.