Reclamă

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unui turneu în Africa, a declarat marţi că instructori francezi „lucrează deja în Ucraina” şi a asigurat că prezenţa acestora este confirmată prin multe fapte, conform AFP.

„Indiferent de statutul lor, militari din armata franceză sau mercenari, ei reprezintă o ţintă întru totul legitimă a forţelor noastre armate”, a subliniat Lavrov într-o conferinţă de presă la Oyo, în Republica Congo.

Tot marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ameninţat că „Niciun instructor care se ocupă de formarea militarilor ucraineni nu are imunitate” faţă de atacuri.

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a anunţat săptămâna trecută că Franţa urmează să trimită „în curând” instructori pentru formarea trupelor ucrainene în contextul invaziei ruse din februarie 2022.

Ministerul ucrainean al Apărării a precizat însă că trimiterea acestor instructori este „în continuare în negocieri” cu Franţa şi alte ţări, conform AFP, citată de News.ro.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat în mai multe rânduri posibilitatea trimiterii unor trupe occidentale pentru a sprijini Kievul, provocând dezbateri intense între aliaţi şi furia Rusiei.

Un proiect al unei coaliţii europene de instructori militari pentru formarea trupelor ucrainene, propus de către Franţa, se află încă în negocieri între statele europene, dar pare a fi departe de finalizare, pe fondul îngrijorărilor privind riscul unor represalii ruse.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro