Reclamă

Instituțiile europene îndeamnă oamenii să iasă la vot, însă pentru mulți care nu au un adăpost, acest lucru nu este posibil. Parlamentului European i s-a cerut să revizuiască necesitatea unei dovezi a adresei ca o condiție pentru a vota, dar pentru aceste alegeri schimbarea va veni prea târziu, transmite euronews.com.

Un grup european de organizații care lucrează cu persoanele fără adăpost spune că aproximativ 900.000 de persoane trăiesc în condiții dificile sau în locuințe temporare. Majoritatea sunt cetățeni ai UE, dintre care multora le este interzis să voteze din motive administrative.

„Trebuie să ai o adresă permanentă pentru a vota, deci dacă persoanele fără adăpost trăiesc în locuințe temporare, adăposturi sau pe străzi, este dificil pentru ei să se înregistreze la o adresă permanentă”, a explicat un reprezentant al grupului.

Nu numai oamenii care trăiesc pe străzi se confruntă cu această problemă. Cei ale căror situații în ceea ce privește locuințele sunt complicate, se luptă, de asemenea, să se înregistreze. „Mi-am pierdut cazarea și nu mai am nici măcar o carte de identitate, pentru că mi-au fost furate actele”, a explicat o femeie.

„Sunt belgian, dar nu exist ca cetățean al propriei mele țări. Deci, dacă nu existăm din punct de vedere administrativ, ei bine, nu putem vota”, a mai spus un bărbat.

În teorie, persoanele fără o adresă oficială s-ar putea înregistra pentru una la un „centru de plasament”, dar procesul este adesea lung și complicat. În plus, de multe ori votul nu este prea important pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți și nevoi mai urgente.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro