Reclamă

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat marți, 3 iunie 2024, clasarea dosarului privind acuzațiile de viol la Școala Nicolae Titulescu din Sectorul 1 al Capitalei, apreciind că fapta nu există.

„La data de 03.06.2024 Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de amenințare și viol, presupus a fi comise la data de 07.12.2023 asupra unui minor în vârstă de 10 ani, elev al unei școli gimnaziale din sectorul 1 București. În urma administrării mijloacelor de probă s-a stabilit că faptele cu privire la care a fost efectuată urmărirea penală nu există”, au anunțat procurorii.

Decizia de clasare a fost luată după analizarea declarațiilor minorului, părinților și altor martori, imaginilor de pe camerele de supraveghere din școală, raportului de expertiză medico-legală emis de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, raportului de expertiză psihologică, percheziției informatice și altor probe relevante.

În contextul anchetei, cercetările au vizat și un alt presupus viol săvârșit asupra aceluiași minor, în luna iunie 2022, la aceeași școală. Aceasta faptă a fost sesizată tot de mama minorului și a făcut obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care la data de 28.07.2022 s-a dispus clasarea cauzei pe motiv că există o cauză de neimputabilitate, respectiv minoritatea presupusului autor, care avea 11 ani.
Procurorii au precizat că probele administrate au arătat că presupusa faptă de viol din 2022 nu există în materialitatea sa.

Procurorii au explicat că „referitor la modalitatea în care suspiciunile de abuz sexual au fost exprimate și susținute de minorul în vârstă de 10 ani, cercetările efectuate în cauză au concluzionat că acestea au apărut cel mai probabil în contextul chestionării sugestive din partea mamei acestuia, pe fondul insuficientei dezvoltări cognitive și de limbaj a minorului și al abordării hiperprotective de către părinți a relației cu copilul”.

Cercetările au început după ce mama unui elev de la Școala Nicolae Titulescu a acuzat că acesta ar fi fost violat în două rânduri, în toaleta școlii. În urma acuzațiilor, directoarea unității, învinuită că a mușamalizat situația, a demisionat în luna martie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat la acel moment că „nu o să rămână piatră pe piatră acolo, dacă se confirmă că directoarea a ascuns”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro