Reclamă

Reprezentanții STS au dat asigurări, în cadrul emisiunii „Interviurile Digi24.ro”, că sistemul informatic care va fi utilizat la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie este sigur și că specialiștii instituției sunt pregătiți să facă față oricărui tip de atac cibernetic.

„Procesul electoral nu se va întrerupe sub nicio formă în data de 9 iunie”, a declarat purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chircă. Acesta a explicat că „sistemul e pregătit să contracareze, să emită, în primul rând, alertele necesare și, în al doilea rând, să nu permită ca un atac să fie eficient”.

Chircă a subliniat că atacurile pot varia mult, de la atacuri DDoS asupra unui site, la exploatarea vulnerabilităților echipamentelor tehnice. „Pot să vă asigur că specialiștii instituției noastre au dispus toate măsurile pentru a securiza echipamentele, rețelele și platformele expuse către Internet, unde sunt cele mai mari vulnerabilități. Procesul electoral nu se va întrerupe sub nicio formă în data de 9 iunie”, a reiterat Chircă.

Laurențiu Ilinca, coordonator al Centrului de suport tehnic al STS, a precizat că la nivelul instituției a fost constituit un „grup de lucru” din care fac parte „specialiști bine pregătiți din cadrul STS” care au efectuat teste de performanță și au configurat mai multe scenarii pentru a fi pregătiți pentru orice situație, inclusiv atacuri cibernetice. „Pentru alegerile din 9 iunie, am pregătit peste 50.000 de persoane care vor utiliza infrastructura ori serviciile informatice puse la dispoziție de STS”, a spus Ilinca. El a mai adăugat că în secțiile de vot nu va exista „nicio persoană de la STS”.

Reprezentanții STS au mai declarat că la alegerile din 9 iunie e exclusă posibilitatea fraudării votului. Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal verifică dreptul alegătorului în secția de vot. Acesta va verifica dacă persoana are interdicție de vot, dacă a mai votat în altă secție, dacă are mai puțin de 18 ani și valabilitatea documentului.”, a afirmat Cătălin Chirca.

De asemenea, Chirca a explicat că sistemul va diferenția între voturile pentru europarlamentare și locale. „Sistemul va verifica dacă o persoană are drept la vot pentru europarlamentare sau pentru locale. În cazul în care o persoană își manifestă opțiunea să voteze doar la europarlamentare, atunci ea va fi validată pentru europarlamentare, invalidată pentru locale și își va exprima mai departe votul”, a detaliat Chirca. El a subliniat că sistemul nu numără voturile, ci asigură transparența procesului electoral.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro