Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat, marți, summit-ul de pace găzduit de Elveția drept o „activitate complet absurdă”, relatează Reuters. Summit-ul, organizat la stațiunea Burgenstock pe 15 și 16 iunie, nu va include Rusia, ceea ce a determinat reacții negative din partea Moscovei.
Peskov a declarat că este de înțeles de ce unele țări refuză să participe la acest summit de pace pentru că „adunarea nu are obiective clare” și pentru că „este absurd ca un astfel de eveniment să aibă loc fără participarea Rusiei”.
Ucraina a anunțat că peste 100 de țări și organizații internaționale au acceptat să participe la summit. Totuși, Rusia nu a fost invitată. „Este o activitate complet absurdă, e o pierdere de vreme”, a spus Peskov. El a adăugat că întâlnirea nu are obiective clare și nici nu este îndreptată spre rezultate, motiv pentru care „multe țări nu vor să-și piardă timpul”.
O primă lovitură pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski a venit când China a anunțat că nu va participa. Președintele parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a prezentat acest fapt cu satisfacție pe rețeaua de socializare Telegram.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de externe, Mao Ning, a specificat luni că există discrepanțe între ordinea de zi a reuniunii de la Burgenstock, cererile Chinei și așteptările comunității internaționale. „Este dificil pentru China să participe la această reuniune, iar părțile relevante au fost notificate cu privire la considerațiile și preocupările Chinei”, a declarat ea.
China a subliniat că o conferință internațională de pace ar trebui să se desfășoare pe baza a trei principii: prezența reprezentanților din Rusia și Ucraina, participarea egală a tuturor părților și considerarea echitabilă a tuturor planurilor de pace. Mao Ning a precizat că acestea sunt cerințele de bază pentru ca China să ia parte.
Întrebat dacă Kremlinul are date privind participarea Arabiei Saudite, Peskov a precizat că „aceasta este o chestiune suverană pentru Arabia Saudită”. Anterior, Volodin a menționat rapoarte de presă care susțin că nici Arabia Saudită nu va participa, deși regatul nu și-a anunțat public poziția.
Summit-ul din Elveția se desfășoară într-un moment crucial în cel de-al treilea an al războiului din Ucraina, unde forțele rusești au înregistrat o serie de câștiguri treptate din februarie.
Recent, mai multe țări NATO au declarat că vor permite Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu armele furnizate. Președintele Vladimir Putin a avertizat că acest lucru ar putea duce la o escaladare a conflictului într-un război global.
Rusia afirmă că este deschisă la dialog pe baza „noilor realități” create pe teren, unde forțele sale controlează aproximativ 18% din teritoriul ucrainean. Ucraina, în schimb, subliniază că pacea se poate obține doar prin retragerea completă a forțelor ruse și restabilirea integrității teritoriale dinainte de 2014, când a fost anexată Crimeea.