Reclamă

Rusia avertizează că instructorii francezi care ar putea ajunge în Ucraina în urma discuțiilor dintre Kiev și Paris nu sunt „imuni” și pot deveni ținte ale loviturilor ruse, informează AFP.

„Niciun instructor ce se va ocupa de formarea de militari ucraineni nu este imun în fața loviturilor ruse,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu contează dacă el este francez sau nu,” a adăugat Peskov, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a afirmat că Franța va trimite „în curând” instructori pentru a forma trupele Ucrainei, care din februarie 2022 se confruntă cu o ofensivă rusă.

Cu toate acestea, Ministerul ucrainean al Apărării l-a contrazis și a precizat că trimiterea de instructori „este discutată în continuare” cu Franța și cu alte țări.

Oficial, Franța nu dispune de militari care să asiste sau să formeze forțele ucrainene în Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron a evocat de mai multe ori posibilitatea de a trimite trupe occidentale pentru a ajuta Kievul, generând astfel controverse în rândul aliaților și stârnind furia Rusiei.

Proiectul unei coaliții europene de instructori militari pentru a forma trupele ucrainene în Ucraina, dorit de Franța, este discutat între europeni, însă pare departe de a fi finalizat. Numeroase state sunt îngrijorate de consecințele pe care acest lucru le-ar putea avea în ceea ce privește reacția Moscovei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro