Statul oferă suport financiar pentru românii care dețin livezi, vii, pepiniere și alte plantații pomicole sau hameiști, cu condiția să înierbeze aceste suprafețe, potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suportul financiar este acordat pe unitatea de suprafață agricolă, pentru fermierii care păstrează înierbat sau înierbează cel puțin 75% din suprafața plantațiilor lor. Această măsură contribuie la conservarea biodiversității, la creșterea capacității solului de a sechestrare a carbonului și îmbunătățirea calității structurii solului, resursă naturală principală în agricultură, conform APIA.
Beneficiarii trebuie să respecte o serie de condiții pentru a primi suportul financiar. Astfel, minimum 75% din suprafața plantației trebuie păstrată înierbată sau să fie înierbată, în perioada 15 iunie – 15 octombrie. De asemenea, în perioada menționată, nu trebuie să fie efectuate lucrări ale solului. Plata se face pe hectar și se oferă un cuantum minim de 76,95 euro/ha. Se mai oferă un cuantum unitar planificat de 85,50 euro/ha și un cuantum maxim de 102,60 euro/ha.
O altă lege recentă se referă la copacii plantați în grădinile românilor, mai ales la cei de lângă gardurile vecinilor. Aceasta stipulează că proprietarii de curți sunt obligați să se ocupe de întreținerea copacilor care ar putea deranja vecinii, prevenind astfel posibile conflicte. Crengile copacului care se extind deasupra proprietății vecinului pot fi dificil de gestionat, iar tăierea acestora trebuie efectuată cu atenție, respectând linia de delimitare a proprietății, conform legii.
În plus, Codul Civil menționează că „Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar… Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic”.