România a fost pusă în alertă de o creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă, cu un total de 112 cazuri înregistrate în primele patru luni ale acestui an. Aceasta reprezintă de șapte ori mai mult decât numărul de cazuri înregistrate în întreg anul precedent. Din nefericire, această boală periculoasă a luat viața a doi bebeluși.
Într-un comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) se arată că „în contextul creșterii incidenței tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri – media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).”
Au fost înregistrate cazuri în 22 de județe, cu cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea de 0-4 ani. De menționat este faptul că 33% dintre cazuri implică sugari, dintre care 89% erau eligibili pentru vaccinare. Îngrijorător este faptul că 78% dintre pacienți nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente.
Autoritățile sanitare îndeamnă părinții să fie vigilenți la simptomele bolii și să consulte medicul pentru opțiuni de prevenție și tratament. Recomandările pentru prevenirea răspândirii tusei convulsive includ consultarea medicului atunci când apar simptome precum tuse intensă și prelungită, voma după tuse sau dificultăți de respirație la sugari. Vaccinarea la timp a copiilor mici și recuperarea celor care au ratat vaccinările programate este esențială, la fel și vaccinarea femeilor însărcinate și revaccinarea adulților la fiecare 10 ani.
În județul Timiș, s-au raportat zeci de cazuri de tuse convulsivă. Medicul Ovidiu Roșca, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat: „Ieri (luni – n.r.) cred că eram pe primul loc din țară cu cele mai multe cazuri confirmate de tuse convulsivă. E vorba de copii, sigur, nevaccinați. Au fost ieri 24 de cazuri, dacă nu mă înșel. Acest lucru arată că copiii nu au fost vaccinați și când rata de vaccinare este scăzută începe să crească numărul de cazuri.”
Continuă să fie de o importanță vitală vaccinarea copiilor, pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli potențial mortale și a proteja cele mai vulnerabile segmente ale populației.