Europa se confruntă cu o epidemie de tuse convulsivă, un pericol în creștere pentru sănătatea publică, care a afectat inclusiv România. Medicii tratează tot mai multe cazuri de această afecțiune, cunoscută și sub numele de pertussis, o infecție la plămâni și căile respiratorii care poate determina simptome grave la pacienți de toate vârstele.
Numărul de cazuri de tuse convulsivă a crescut semnificativ în anul 2024, înregistrându-se de zece ori mai multe cazuri decât în anii precedenți. Această boală afectează atât copiii, cât și adulții, iar gravitatea simptomelor nu depinde de vârstă.
Deși tusea convulsivă este prezentă de mult timp în Europa, numărul de cazuri a fost în scădere în perioada pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, în ultima perioadă, numărul cazurilor a început să crească din nou.
Pentru a preveni această boală, specialiștii recomandă vaccinarea, care a demonstrat eficiență în prevenirea tusei convulsive. Aceasta este cu atât mai importantă în cazul copiilor și bebelușilor, la care simptomele pot fi mai grave și pot duce la complicații.
”Există o scădere a acoperirii vaccinale, acesta e principalul motiv la noi în țară. Dar dacă vorbim de bebeluși, simptomele nu sunt cele la care ne-am aștepta la o tuse convulsivă sau tuse măgărească, ci sunt tulburări respiratorii care pot duce chiar la stop respirator la bebeluș.”, a declarat medicul Simin Florescu, la digifm.ro.
Simptomele tusei convulsive, care includ o stare de rău generală, agitație și tulburări respiratorii, pot fi dificil de recunoscut de către indivizi, ceea ce face această afecțiune și mai periculoasă. Astfel, este esențial ca populația să fie informată corespunzător și să ia măsuri de prevenție, cum ar fi vaccinarea.