Reclamă

Viitorul umanității pe Terra este amenințat de condiții climatice extreme, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Bristol. Cercetătorii au folosit un supercomputer pentru a modela schimbările climatice viitoare, ajungând la concluzia că în următorii 250 de milioane de ani, temperatura globală ar putea varia între -10 și +50 grade Celsius. În aceste condiții, viața mamiferelor ar putea ajunge la un punct de extincție.

Supercontinentul Pangea Ultima, așa cum a fost denumit de către cercetători, ar putea deveni realitate în viitorul îndepărtat. Acest termen face referire la primul supercontinent care a existat pe Pământ acum 299-273 de milioane de ani. Această formă geografică ar putea duce la temperaturi extreme și creșterea numărului de erupții vulcanice care ar putea arunca tone de dioxid de carbon în atmosferă.

„Este extrem de important să nu pierdem din vedere criza climatică actuală, care este rezultatul emisiilor umane de gaze cu efect de seră. În timp ce prezicem o planetă neospitalieră în 250 de milioane de ani, astăzi experimentăm deja căldură extremă care afectează sănătatea umană. De aceea este crucial să atingem emisii net-zero cât mai curând posibil”, a declarat Dr. Eunice Lo, cercetătoare în schimbările climatice și sănătate la Universitatea din Bristol.

Cercetătorii avertizează că aceste schimbări climatice ar putea duce la o extincție în masă, similară cu cea care a dus la dispariția dinozaurilor. Acest scenariu poate fi evitat dacă umanitatea decide să înceteze imediat folosirea combustibililor fosili.

Între timp, problemele actuale cauzate de schimbările climatice sunt discutate la Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD), care are loc în Uzbekistan. Un nou raport al UNCCD arată că „două miliarde de tone de nisip și praf, cantitate echivalentă cu greutatea a 350 de piramide de tip Giza, intră în atmosferă în fiecare an; experții UNCCD atribuie peste 25% din această problemă activităților umane”.

Ibrahim Thiaw, Secretarul Executiv al UNCCD, a declarat: „Vederea norilor negri de nisip și praf care înghit totul în calea lor și transformă ziua în noapte este unul dintre cele mai intimidante spectacole ale naturii. Este un fenomen costisitor care provoacă haos pretutindeni, de la Asia de Nord și Centrală până în Africa subsahariană”.

Statisticile oficiale ale Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică (NOAA) arată că în ultimii 10 ani au fost înregistrate 232 de decese cauzate de furtuni de praf și nisip, doar în SUA. Astfel, eficientizarea gestionării terenurilor și combaterea schimbărilor climatice ar putea limita efectele acestor fenomene.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro