Anual, în România se nasc peste 1.000 de copii cu malformații cardiace, dar există doar două centre medicale capabile să îi opereze: Marie Curie și Târgu Mureș. În fața acestei realități, soluția de salvare vine de peste hotare, cu accent pe colaborarea cu Italia unde, până acum, peste 700 de copii au fost operați, tratamentul fiind acoperit de statul român, dar nu și costurile de transport, suportate de asociații private.
Doctorul Cătălin Cârstoveanu și echipa sa de la Spitalul Marie Curie au organizat recent transferul a patru copii spre Spitalul San Donato din Italia. Printre aceștia, se numără Fabrizio, un nou-născut cu o boală rară a inimii. Transferurile sunt organizate în colaborare strânsă cu Asociația Blondie, înființată de Adelina Toncean. Această asociație s-a îngrijit de finanțarea zborului cu numărul 204 spre Italia, costând 40.000 de euro, și a oferit îngrijire pentru numeroși copii, inclusiv pentru Patrick, abandonat de mamă la naștere și având o afecțiune gravă.
În Italia, copiii primesc o șansă la tratament nedispobil în România, unde lipsa infrastructurii medicale necesare limitează capacitatea de intervenție în asemenea cazuri. Doctorul Cârstoveanu subliniază că, deși în România există medici suficienți, deficitele tehnice împiedică desfășurarea tuturor operațiilor necesare. Prin intervențiile realizate, copii ca Ioana, diagnisticată cu o boală severă la doi ani și operată de urgență în Italia, au avut o a doua șansă la viață.
Multe familii, ca cea a Rebecăi, ce a suferit trei intervenții chirurgicale pe cord în Italia, întorc acasă cu speranțe reînnoite. Rebeca și alte câteva sute de copii au beneficiat de șansa la un viitor mai bun, mulțumită dedicării neobosite a celor implicati direct în organizarea și finanțarea acestor zboruri vitale.
Intervenția asociațiilor, colaborarea cu medici devotați și sprijinul internațional subliniază o dinamică pozitivă în tratamentul afecțiunilor severe la copii, în ciuda limitărilor sistemului de sănătate din România.