În cadrul unei întrevederi recente din SUA, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană avansate pentru Ucraina, evidențiind o discuție intensă pe această temă, inclusiv cu Președintele Joe Biden. Iohannis a accentuat faptul că România, fiind în posesia unor astfel de sisteme, a fost solicitată să contribuie la susținerea Ucrainei.
Președintele Iohannis a arătat că orice acțiune în acest sens va necesita o evaluare atentă în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a asigura că România nu va fi lipsită de capacitatea sa de apărare antiaeriană. Acesta a remarcat, de asemenea, importanța creșterii producției industriilor de apărare pentru a răspunde adecvat la situațiile de criză.
‘Există nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate și în ultimele săptămâni e o discuție destul de intensă despre cine le poate oferi. România dispune de astfel de sisteme și atunci am fost întrebați și noi’, a declarat Președintele Iohannis. Referindu-se la discuțiile cu Președintele SUA, Joe Biden, Iohannis a afirmat: ‘Și Biden a adus asta în discuție și am zis că sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni.’
Klaus Iohannis a evidențiat, în plus, angajamentul României de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare, subliniind poziția țării ca un aliat solid în contextul tensiunilor regionale și internaționale. ‘Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2%. În măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și va fi nevoie … trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față acestei situații’, a conchis Președintele României.
În concluzie, discuția dintre Președintele României, Klaus Iohannis, și Președintele SUA, Joe Biden, marchează un pas important în dialogul internațional despre sprijinul militar pentru Ucraina, subliniind nevoia de colaborare și solidaritate între aliați în fața provocărilor de securitate din regiune.