Reclamă

Endometrioza, o boală dureroasă ce afectează femeile cu vârste cuprinse între 15 și 50 de ani, este caracterizată prin implantarea celulelor uterine în afara acestui organ. Afectând în majoritate ovarele sau intestinele, în cazuri rare, pot apărea și în regiunea pelviană.

Această afecțiune, poreclită „boala femeilor neiubite” se manifestă prin faptul că celulele endometriale se comportă ca și cum ar fi în uter. Astfel, acestea se subțiază, se rup și sangerează la fiecare menstruație. Complicațiile pot apărea în momentul în care țesutul format în urma acestui proces nu are unde să se elimine, rămânând blocat. Acest lucru poate duce la formarea unor chisturi sau a unor leziuni care leagă organele între ele.

Simptomele endometriozei pot varia, însă cel mai comun semn este durerea, uneori severă, în timpul menstruației. În această perioadă, și actul de a defeca sau urinarea pot fi însoțite de disconfort. Un alt semn al prezenței endometriozei este durerea în timpul actului sexual. În unele cazuri, pot apărea și sângerări între menstruații, oboseală, diaree, constipatie, balonare sau greață.

Endometrioza este, de cele mai multe ori, diagnosticată la femeile care caută tratament pentru infertilitate. Într-adevăr, afecțiunea a fost denumită „boala femeilor neiubite”, pentru că multe paciente nu mai reușesc să facă copii și ajung să se izoleze.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, este recomandat să vă adresați unui medic. Descoperirea timpurie a endometriozei poate preveni apariția unor complicații.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro