Românii care locuiesc la curte pot primi amenzi de până la 20.000 de lei, în urma unor obiceiuri vechi de ani de zile. Potrivit Legii Compostului, intrată în vigoare la 20 februarie 2021, arderea frunzelor, resturilor vegetale sau de la toaletarea copacilor, gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este interzisă.
Comisarii Gărzii de Mediu vor aplica amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei pentru persoanele fizice care încalcă această lege. Persoanele juridice pot primi amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei.
„Este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe. Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”, se menționează în corpul legii.
Codul civil prevede amenzi drastice și pentru cei care nu se asigură că apele provenind de la ploaie se scurg în propria curte, nu în curțile vecinilor. În articolul 611 din Codul civil, denumit „Picătura streșinii”, această obligație este amintită explicit.
Mai mult, legislația civilă specifică și distanța minimă pe care proprietarii trebuie să o respecte la construcții, plantarea arborilor sau montarea ferestrelor de vedere.
Proprietarii sunt obligați să respecte o distanță minimă de 60 cm față de linia de hotar atunci când construiesc, iar distanța minimă la sădirea arborilor sau pentru ferestrele de vedere orientate către vecin este de doi metri, conform avocatnet.ro.
Articolul 613, denumit „Distanța minimă pentru arbori”, explică mai în detaliu aceste reguli și menționează că arborii trebuie plantați la o distanță de cel puțin 2 metri cu anumite excepții. În cazul în care aceste reguli nu sunt respectate, proprietarii risca amenzi semnificative.