Reclamă

Cenușa de lemn, un produs rezultat în urma arderii acestuia, se dovedește a fi un aliat de încredere pentru grădinarii amatori sau profesioniști, având multiple beneficii pentru sol și plante. Aceasta poate fi utilizată pentru a îmbunătăți creșterea plantelor și a menține echilibrul solului.

Un prim beneficiu al cenușii de lemn este acela de a reechilibra pH-ul compostului, un îngrășământ natural format dintr-un amestec de deșeuri organice și materie minerală. Unele deșeuri pot crește aciditatea compostului, cum ar fi cojile de citrice. Cenușa de lemn, fiind bogată în calcar, poate neutraliza această aciditate dacă este împrăștiată în cantități mici peste compost. Totodată, aceasta acționează ca un deodorant natural, neutralizând mirosurile neplăcute.

Pe lângă ajustarea pH-ului compostului, cenușa de lemn aduce îmbunătățiri semnificative și asupra calității solului. Prin neutralizarea acidității solului, aceasta stimulează dezvoltarea sistemului radicular al plantelor și reduce formarea de mușchi pe gazon. Cenușa de lemn protejează solul de umiditatea stagnată, îmbunătățind filtrarea apei și atrage râme și microorganisme benefice pentru sănătatea solului.

Cenușa de lemn este și un îngrășământ bogat în minerale esențiale pentru o creștere sănătoasă a plantelor, stimulând inflorirea și fructificarea plantelor cu flori, pomilor fructiferi sau legumelor, dacă este folosită în cantități moderate. Aceasta este eficientă în cazul bambusului, trandafirilor și anumitor plante din grădina de legume, precum castraveții, napii, morcovii, roșiile și vinetele. Cu toate acestea, este de evitat aplicarea cenușii la rădăcina plantelor acidofile, precum rododendronul, azaleea sau camelia, care sunt sensibile la excesul de var.

Ultimul secret al cenușii de lemn este capacitatea sa de a respinge anumiți dăunători, precum melcii sau afidele. Pentru a proteja plantele tinere, se poate presăra puțină cenușă de lemn în jurul lor.

În concluzie, cenușa de lemn se dovedește a fi un instrument valoros în grădinărit, contribuind la îmbunătățirea infloririi și fructificării plantelor, protejându-le împotriva anumitor dăunători, precum și la echilibrarea acidității solului și compostului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro