Reclamă

Părintele Teologos, un monah român stabilit pe Muntele Athos de trei decenii, a adus în atenția publicului dezbaterile cu privire la consumul fructelor de mare în perioada postului Paștelui. Aceste precizări au fost făcute în cadrul unui podcast intitulat „Altceva cu Adrian Artene”.

Postul este definit de Părintele Teologos ca o abținere de la plăcerile trupești, incluzând aici, desigur, și mâncarea. „Biserica vorbește, în primul rând, despre mâncare. Dar postul nu se limitează doar la mâncare, ci se referă la toate plăcerile…”, a declarat monahul. El a subliniat că, în conformitate cu un sinod apostolic prezidat de sfântul apostol Iacob – primul arhiepiscop al Ierusalimului, în timpul postului ar trebui consumate mâncăruri fără sânge. Aici intră vegetalele și produsele de origine animală care nu conțin sânge, precum mierea și fructele de mare.

Părintele Teologos a făcut referire la o anumită interpreatare a acestui principiu în România, legată de consumul fructelor de mare în perioada postului. „Să explicăm de unde a pornit treaba asta: în România, deschiderea la mare este foarte mică. Nu este esențială, cum este în Grecia. Ei, și dacă în România preoții mergeau la o babă din Munții Apuseni, care e mai sfântă decât noi, să-i spună: Babo, să nu mănânci caracatiță, se închină femeia. Atunci, preotul îi zice: mănâncă tu numai legume și animale – nu”, a argumentat monahul.

În Grecia, a continuat Părintele Teologos, se cunoaște faptul că fructele de mare, melcii și moluștele sunt considerate de post deoarece, după cum menționa el, nu conțin sânge. Sfatul acestuia pentru credincioși, în contextul postului, este de a urma îndemnurile Bisericii și de a se abține de la plăcerile trupești, oferindu-se astfel ocazia de a trăi o experiență spirituală mai intensă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro