Sezonul cireșelor a debutat în Piața Cibin din Sibiu, miercuri 24 aprilie, în jurul prânzului, cu prețuri exorbitante. Raportat la anul trecut când prețul per kilogram era de 100 de lei, acum comercianții le vând cu 150% mai scump. Un kilogram de cireșe importat din Turcia costă nu mai puțin de 250 de lei și, alternativ, se pot cumpăra la caserolă, la prețul de 70 de lei, conform surselor Turnu Sfatului.
Alături de comercianții cu cireșe turcești, o altă vânzătoare a adus cireșe din Grecia, la prețul de 150 de lei pe kilogram. Aceasta a declarat că dacă va exista cerere, va mai aduce câteva lădițe.
În Piața Cibin, consumatorii pot găsi și alte produse agricole: căpșuni românești la 23 de lei kilogramul, roșii românești de Pleșoiu la 25 de lei, o salată la trei lei sau două bucăți la 5 lei. Legătura de usturoi verde și cea de ceapă costă fiecare între 1,5 și 2 lei.
În curând, se anunță și primele roșii românești crescute în sol, cu un preț pe măsură costurilor de producție. Buzoianul Mircea Tatu, unul dintre cei mai mari producători din țară, a plantat tomate pe o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, în solarii încălzite fără oprire. În ciuda costurilor uriașe, de 2500 de lei pe zi, pentru încălzirea solariilor și lucrările agricole, Tatu anunță că roșiile sale vor ajunge pe tarabe după jumătatea lunii martie. Față de anul trecut, prețurile sunt cu 10% mai mari, astfel că tomatele se vor vinde inițial cu 37 de lei kilogramul.
Pentru consumatori, aceste prețuri reprezintă un inconvenient, dar pentru cei care aleg să investească în calitate, prețul ridicat este o reflectare a costurilor mari de producție și a muncii depuse pentru a oferi produse de calitate. Anul acesta, cumpărătorii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru cireșele și roșiile de primăvară.