Un gaz radioactiv a fost depistat în 25% din unitățile de învățământ din România. Acesta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care au descoperit prezența radonului în școli și grădinițe din întreaga țară.
Radonul, un gaz incolor și fără miros, este recunoscut ca fiind la fel de periculos precum fumatul, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta a identificat gazul drept una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la tinerii nefumători. O concentrație de 300 de becquereli de radon pe metrul cub este echivalentă cu fumatul a 16 țigări pe zi.
Cercetătorii clujeni au identificat concentrații mari de radon în aproximativ 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale din 25 de județe ale țării. Descoperirea lor arată răspândirea semnificativă a gazului în unitățile de învățământ și necesitatea unor măsuri de protecție.
Specialiștii recomandă o serie de măsuri pentru protejarea împotriva radonului. Una dintre cele mai importante se referă la protejarea fundației imobilelor cu plăci de beton, iar aerisirea constantă a încăperilor este, de asemenea, crucială în prevenirea acumulării acestui gaz.
Radonul provine din dezintegrarea radiului, care este un produs al dezintegrării uraniului. Prezența sa în școli și grădinițe subliniază necesitatea unor acțiuni urgente pentru protejarea sănătății elevilor și a personalului școlar.
În contextul istoric, radonul a fost dispersat în mediul înconjurător în urma a mii de teste nucleare efectuate în timpul Războiului Rece. Exemplele internaționale arată că acest gaz poate cauza mii de decese anual prin cancer pulmonar. În Statele Unite, aproximativ 2.900 dintre aceste decese apar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.