Reclamă

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat demararea unei investigații după ce un preot a refuzat să spovedească o femeie în vârstă de 87 de ani, din motiv că aceasta nu se afla în sectorul său pastoral. Conform celor relatate pe o rețea socială de fiul femeii, preotul le-a recomandat să contacteze preotul de pe strada unde locuiește femeia pentru a-i oferi acest sacrament. Incidentul a stârnit critici și a adus în atenție aplicarea regulilor bisericești referitoare la jurisdicția pastorală.

În urma acestui caz, Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului a reacționat prin emiterea unei adrese adresate tuturor unităților subordonate, subliniind că duhovnicii nu au dreptul de a refuza acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte sau cu dizabilități, indiferent de apartenența lor la un anumit sector pastoral. Arhiepiscopia a reiterat că Sfintele Taine pot fi administrate în regim de urgență la biserică, spital sau la domiciliul credincioșilor, punând excepții de la regulile de jurisdicție pastorală.

Regulamentul Autorităților Canonice, Disciplinare și al Instanțelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române prevede sancțiuni pentru clericii care refuză pocăința credincioșilor, inclusiv dojana arhierească sau mutarea disciplinară, evidențiind seriozitatea abaterilor de la normele spirituale stabilite.

Cazul în speță a fost direcționat către Corpul de inspecție bisericească pentru analiză. Arhiepiscopia Tomisului își reconfirmă angajamentul față de respectarea riguroasă a principiilor dreptului canonic și asigurând accesul neîngrădit la spovedanie pentru toți credincioșii, indiferent de poziționarea lor geografică în cadrul comunităților religioase.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro