Reclamă

Denis Șmîhal, prim-ministrul Ucrainei, a declarat într-un interviu acordat BBC că dacă Ucraina pierde lupta cu Rusia, rezultatul ar putea fi declanșarea unui 'Al Treilea Război Mondial'. Premierul a făcut apel la Congresul Statelor Unite să deblocheze fondurile de ajutor extern destinate Ucrainei, cerând rapid adoptarea pachetului de 61 de miliarde de dolari care a întâmpinat opoziție din partea republicanilor.

În timpul vizitei sale la Washington, Șmîhal a subliniat importanța critică a acestui ajutor pentru Ucraina, exprimând un 'optimism precaut' față de adoptarea lui de către Camera Reprezentanților și Senatul SUA. Acest pachet include, de asemenea, fonduri pentru Israel și pentru regiunea Indo-Pacific.

Prim-ministrul ucrainean a atras atenția asupra consecințelor grave ale unei potențiale înfrângeri, precizând că o asemenea situație ar distruge sistemul global de securitate și ar putea conduce la proliferarea conflictelor la nivel mondial. El a menționat că Ucraina are nevoie urgentă de acest ajutor financiar și militar pentru a putea continua lupta împotriva superiorității numerice și a resurselor Rusiei.

Președintele american Joe Biden a afirmat că va semna imediat legea care aprobă fondurile, după adoptarea acesteia, pentru a arăta sprijinul ferm al SUA față de Ucraina. Ucraina se confruntă cu dificultăți majore pe front, inclusiv un deficit de muniții și retrageri din zone critice.

În aceeași notă, premierul a adresat problema influenței propagandei rusești, menționând că dezinformarea afectează percepția publicului atât în SUA cât și în Europa. Acesta a fost un răspuns pentru republicanul Michael McCaul, care a observat că unii membri ai partidului său sunt afectați de această propagandă.

Pierderile grele de pe ambele părți, retragerile strategice ale Ucrainei și depășirea numerică de către forțele ruse sunt aspecte care subliniază gravitatea situației și necesitatea urgentă a sprijinului internațional pentru Ucraina. Se estimează că ucrainenii au suferit pierderi semnificative, cu mii de soldați uciși în conflict până în prezent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro