Reclamă

Rusia a luat măsuri drastice pentru a limita deplasările în străinătate ale unor oficiali, în contextul temerilor privind posibila divulgare de secrete de stat în favoarea puterilor străine, conform declaraţiilor a nouă surse pentru Reuters. Aceste restricţii, sporite de Serviciul Federal de Securitate (FSB), vizează interzicerea călătoriilor în afara țării, inclusiv în state considerate a fi „prietene”, care nu au adoptat sancțiuni contra Moscovei.

Conform surselor Reuters, care au preferat să-și păstreze anonimatul datorită sensibilității subiectului, aceste măsuri survin în urma unor reglementări deja stricte de călătorie, care au fost în vigoare chiar și înainte de conflictul din Ucraina, vizând persoanele cunoscătoare de informații clasificate. Aceste restricţii variază semnificativ de la un departament guvernamental la altul, ceea ce adaugă un element de incertitudine.

Incidentul de arestare a lui Dmitri Ovsiannikov în Londra, fostul guvernator al Sevastopolului, a accelerat adoptarea acestor măsuri restrictive, mai indică sursa. În plus, există îngrijorări privind posibilele riscuri de reținere și extrădare ale oficialilor în Occident, unde ar putea fi presionați să dezvăluie informații sensibile.

Pentru angajaţii din anumite sectoare cheie, precum Ministerul de Interne, FSB şi Garda Naţională Rosgvardia, opţiunile de călătorie internaţională sunt extrem de limitate, fiind restrânse preponderent la fostele state sovietice, plus câteva excepţii precum Cuba, Iran, Coreea de Nord şi Siria. Aspectul privind schimburile comerciale cu China a ridicat, de asemenea, semne de întrebare din cauza potențialelor riscuri de extrădare.

Raportul menționează că restricțiile au fost aplicate în mod informal încă din 2022, dar au fost formalizate și extinse la mai multe departamente în cursul anului 2023. Restricţiile includ şi interdicții specific pentru angajații unor ministere, ca cel de Finanțe, impunând condiții stricte și pentru deplasările de afaceri.

Din cauza preocupărilor de securitate națională, chiar şi călătoriile în așa-numitele țări prietenoase sunt limitate, cu anumite excepții permise doar pentru circumstanțe extraordinare. Această politică subliniază îngrijorările crescânde ale Rusiei cu privire la siguranța informațiilor clasificate în contextul tensiunilor actuale cu Occidentul.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro