Reclamă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evidențiat vineri că Finlanda se confruntă cu atacuri hibride din partea Rusiei, caracterizate prin trimiterea de migranți fără vize, cu scopul de a destabiliza această țară, în contextul în care aceasta „sprijină ferm” Ucraina și a aderat recent la NATO. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul finlandez Petteri Orpo, desfășurată în orașul Lappeenranta, aflat aproape de frontiera rusă.

În urma unui aflux de aproximativ 1.000 de migranți veniți din Rusia începând cu mijlocul lunii august, Finlanda a luat măsura închiderii frontierei cu această țară la mijlocul lunii decembrie. Rusia neagă acuzațiile de orchestrare a acestui val de migrație, în ciuda evidențelor și a acuzațiilor similare din trecut îndreptate împotriva sa și a Belarusului pentru instrumentalizarea migrației în scopuri politice.

„Astăzi, Vladimir Putin se concentrează pe Finlanda”, a afirmat von der Leyen, amintind de antecedentele atacurilor similare asupra Lituaniei, Poloniei și Letoniei, lansate de Belarus în noiembrie 2021, considerate o metodă de a testa apărarea și stabilitatea statelor europene. În acest context, liderii europeni analizează măsuri de contracarare a acestei forme de agresiune.

Relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au deteriorat semnificativ după atacul asupra Ucrainei, iar aderarea Finlandei la NATO a fost urmată de amenințări din partea Rusiei. În acest sens, Finlanda lucrează la elaborarea unei legislații pentru a limita migrația neregulamentată, într-un efort de a-și întări securitatea națională și de a răspunde provocărilor hibride.

În încheiere, acest nou episod de tensiune între Finlanda și Rusia subliniază complexitatea geopolitică a regiunii și eforturile țărilor europene de a se apăra în fața manevrelor destabilizatoare. Finlanda a închis punctele de trecere a frontierei cu Rusia, măsuri menținute „până la noi ordine”, în timp ce continuă să susțină Ucraina și își consolidează legăturile cu NATO.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro