Reclamă

Într-un gest de sfidare față de Israel, Președintele Turciei, Recep Erdogan, a avut o întâlnire semnificativă cu Ismail Haniyeh, șeful organizației politice a grupării Hamas, sâmbătă, la Palatul Dolmabahce. Această întrevedere, care a durat peste două ore, marchează prima oficială discuție dintre cei doi lideri de la declanșarea războiului din Gaza în octombrie 2023. Erdogan a folosit acest moment pentru a transmite un mesaj de unitate palestinienilor, în contextul tensiunilor crescute din regiune.

Erdogan și-a exprimat sprijinul față de Hamas, o mișcare considerată teroristă de Israel și aliații săi, subliniind importanța unității palestiniene ca răspuns la Israel. ‘Este vital ca palestinienii să acţioneze în unitate în acest proces. Cel mai puternic răspuns la Israel şi calea spre victorie este prin unitate şi integritate’, a declarat Erdogan, potrivit unui comunicat al președinției turce. Întâlnirea a contat și pe prezența altor figuri de seamă, inclusiv Khaled Meshaal, un lider de rang înalt al Hamas, ministrul de externe turc, Hakan Fidan, și șeful serviciului de informații, Ibrahim Kalin.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a criticat întâlnirea, atacând-o pe rețelele de socializare. ‘Alianţa Frăţiei Musulmane: violuri, crime (…) Erdogan, să-ţi fie ruşine!’, a scris Katz pe Twitter. Totuși, momentul vine într-un context în care discuțiile pentru pace par să aibă un sâmbure de optimism. Haniyeh, care a sosit la Istanbul cu o zi înainte de întâlnire, a avut discuții si cu oficiali turci și qatarezi în care s-a menționat acceptarea ideii unui stat palestinian în granițele din 1967, marcând o posibilă îndepărtare de lupta armată după stabilirea acestui stat.

Intâlnirea dintre Erdogan și Haniyeh împinge Turcia în lumina reflectoarelor pe scena diplomatică, arătând implicarea sa directă într-unul dintre cele mai complexe și tensionate dosare geopolitice ale momentului. Acest eveniment demonstrează inițiativa Turciei de a media în conflictul israeliano-palestinian, în ciuda opoziției internaționale și relațiilor tensionate cu Israelul.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro