Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția asupra pericolului crescut de răspândire la oameni a gripei aviare H5N1, tip de gripă cu o rată de mortalitate „extraordinar de mare” la om. Această alertă vine în contextul în care virusul a infectat recent mai multe specii de mamifere, inclusiv bovine domestice din SUA, sporind astfel riscul de infectare umană.
Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al agenției de sănătate a ONU, a declarat că situația reprezintă „o preocupare enormă” și a subliniat că varianta A(H5N1) a virusului s-a transformat în „o pandemie animală zoonotică globală”. Este preocupant faptul că virusul și-a extins gama de gazde la mamifere, ceea ce ar putea facilita trecerea acestuia la oameni și, mai îngrijorător, transmiterea de la om la om.
În ciuda răspândirii virusului între animale, până în prezent nu există dovezi că H5N1 se transmite între oameni. Cu toate acestea, în cazurile rare când oamenii au fost infectați prin contact direct cu animale, rata mortalității a fost alarmant de mare, datorită lipsei imunității naturale împotriva virusului. De la apariția sa în 2003 până în prezent, virusul a provocat 889 de cazuri și 463 de decese, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%.
Farrar a cerut o monitorizare sporită și depunerea de eforturi pentru dezvoltarea vaccinurilor și terapiilor împotriva H5N1. De asemenea, a evidențiat importanța capacității autorităților sanitare de a diagnostica virusul, astfel încât, în cazul transmiterii de la om la om, răspunsul să poată fi rapid și eficient.
Sumarul evenimentelor recente îngrijorătoare subliniază riscurile potențiale pe care acest virus le prezintă pentru sănătatea umană și subliniază necesitatea unei vigilențe continue și a unei cooperări internaționale pentru a preveni o posibilă pandemie umană.