Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a anunţat recent că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată până la sfârşitul anului 2025, în loc de data iniţială de 1 ianuarie 2025. Acest anunţ a fost făcut în cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă BTA la Washington, în timpul reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.
Conform lui Radev, noile circumstanţe economice fac ca această amânare să fie un scenariu mai realist pentru aderarea Bulgariei la zona euro. Deşi Bulgaria a înregistrat o scădere a inflaţiei pentru a opta lună consecutiv, acest lucru nu este suficient pentru a îndeplini criteriile de aderare. Guvernatorul subliniază necesitatea ca inflaţia să scadă în mod semnificativ pentru a favoriza aderarea la moneda unică.
Radev a menţionat că dacă Bulgaria nu va îndeplini criteriul de inflaţie în luna iunie şi va reuşi să facă acest lucru abia la finele lui 2024, atunci aderarea la sfârşitul acelui an, în loc de începutul lui, devine cel mai probabil scenariu. Acesta a accentuat limitările Băncii Naţionale din Bulgaria în controlul inflaţiei, datorită actualului acord de tip Consiliu monetar, şi a subliniat rolul crucial al politicii fiscale în gestionarea inflaţiei.
În privinţa pregătirilor tehnice pentru trecerea la euro, Radev a afirmat că atât Banca Naţională cât şi sectorul bancar din Bulgaria sunt avansate în pregătiri, cu rezultate concrete în ceea ce priveşte cadrul instituţional, capacităţile şi logistică. El a adăugat că sectorul creditului ipotecar este monitorizat cu atenţie, menţionând că, deşi există o stare de vigilenţă, nu există îngrijorări majore la acest moment.
În concluzie, aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârşitul anului 2025, dacă ţara nu reuşeşte să îndeplinească criteriile de inflaţie până la finele lui 2024. Pregătirile tehnice sunt într-un stadiu avansat, dar aspectele macroeconomice, inclusiv inflaţia, rămân o provocare majoră în calea aderării.