În minivacanța de 1 Mai, românii care se pregătesc să petreacă zilele libere pe litoralul românesc vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să savureze deliciile pescărești specifice zonei. Prețurile la hamsii, unul dintre preparatele preferate ale turiștilor, s-au majorat semnificativ în această perioadă, costând acum și 50 de lei pentru o porție servită cu mujdei, de la doar 10 lei în anii precedenți.
Comparând cu prețurile practicate de restaurantele de pe litoralul grecesc, popular și el printre turiștii români, diferențele sunt considerabile. În Grecia, o porție de hamsii în Halkidiki, într-un restaurant pe malul mării, costa anul trecut numai 4 euro, adică 20 de lei.
Pe litoralul românesc, prețurile variază în funcție de restaurant și stațiune. La restaurantul Reyna din portul Constanța, o porție de 250 de grame de hamsii costă 45 de lei, în timp ce la Pescăria lui Matei din Agigea, 100 de grame costă 22 de lei. De asemenea, Golful Pescarilor, un local renumit de pe litoral, oferă o porție de hamsii de 200 de grame pentru 34 de lei.
Însă nu doar prețurile la alimente sunt mai mari în această perioadă. Costurile pentru cazare sunt, de asemenea, în creștere. Prețurile la cazare pornesc de la 250 de lei pe noapte în stațiunile de la malul mării, dar unele hoteluri sunt încă închise, iar cele deschise pot practica prețuri chiar mai mari. Astfel, pentru minivacanța de 1 Mai, o noapte la un hotel de 4 stele din nordul stațiunii Mamaia poate ajunge la 1,550 de lei, conform datelor furnizate de Antena 3 CNN.
Astfel, turiștii care aleg să petreacă minivacanța de 1 Mai pe litoralul românesc trebuie să se pregătească cu un buget consistent pentru a se bucura pe deplin de experiența estivală.