Reclamă

Termenul de „companie de plante” reprezintă o tehnică de cultivare ce constă în asocierea judicioasă a diferitelor plante în aceeași grădină pentru a promova creșterea și protecția reciprocă. În cazul roșiilor, anumite legume pot fi considerate inamici, deoarece ar putea compromite întreaga recoltă. Prin urmare, este important să știm ce legume să nu plantezi lângă roșii.

Porumbul se dovedește a fi un dușman temut al roșiilor, dat fiind faptul că viermele de porumb, sau Heliothus zea, afectează atât recolta de porumb, cât și pe cea de roșii. Feniculul este de asemenea un inamic al roșiilor, din cauza faptului că, potrivit unor credințe, radăcinile sale eliberează o substanță chimică care inhibă creșterea plantelor din jurul său.

Deși și roșiile și vinetele sunt solanacee, nu este recomandat ca acestea să fie cultivate una lângă cealaltă, deoarece ambelor plante le sunt susceptibile la aceleași boli, care se pot răspândi ușor de la una la alta. O situație asemănătoare este și în cazul cartofilor, care pot transmite bolile similare roșiilor prin sol, iar recoltarea neîndemânatică a cartofilor poate deteriora rădăcinile roșiilor și poate afecta creșterea acestora.

Nucul, un copac crescut pentru lemnul său, se dovedește a fi un vecin nedorit pentru roșiile, deoarece produce o substanță chimică numită juglonă, care poate fi toxică în contact cu oxigenul pentru numeroase plante, inclusiv roșiile.

Pe de altă parte, există și plante care influențează pozitiv roșiile, cum ar fi busuiocul. Acesta ajută la controlul dăunătorilor precum muștele albe, tripsul și afidele, și adaugă o aromă bogată gustului roșiilor prin împărțirea nutrienților în sol. Ceapa și usturoiul, cu mirosul lor puternic, protejează roșiile de dăunători precum molii. Sparanghelul și roșiile sunt aliați în grădină, deoarece produc substanțe chimice care descurajează insectele dăunătoare specifice unii altora. În această listă se mai pot adăuga și spanacul, rucola, salata verde, pătrunjelul și menta, care se dovedesc a fi plante însoțitoare excelente pentru roșii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro