Reclamă

Rezerviștii din Galați au fost solicitați să se prezinte la unitățile militare, în urma unui ordin de chemare recent. Acesta face parte dintr-un efort anual al Ministerului Apărării Naționale (MApN) de a evalua numărul de rezerviști disponibili în România, în eventualitatea unui conflict militar.

Rezerviștii, atât cei care au îndeplinit stagiul militar obligatoriu înainte de 1989, cât și cei care au făcut-o după Revoluție, au fost convocați la unitățile militare pentru a fi luați în evidență. Mulți dintre ei au fost surprinși de acest ordin.

Dan Vasilache, instructor de fitness, unul dintre rezerviștii convocați, a declarat: „Trebuie să mă prezint în data de 11 aprilie, la unitatea militară 01551, Batalionul Tancuri. Am primit zeci de telefoane de la colegi, care au primit și ei, la rândul lor, ordinul de chemare.”

În decursul unei săptămâni, rezerviștii din Galați și Brăila sunt convocați la unitățile militare și la inspectoratele de poliție pentru a fi înregistrați. Unii dintre ei vor participa și la sesiuni de instruire în poligonul de la Smârdan.

Nicoleta Coman, locotenent comandor, reprezentant CMJ Brăila, a explicat: „Astfel de exerciții sunt uzuale. Ele sunt aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării și sunt planificate în anul premergător desfășurării. Este un exercițiu care vizează verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale.”

MApN a subliniat că rezerviștii care nu se prezintă la exercițiile și antrenamentele programate în unitățile militare riscă amenzi substanțiale. Această prevedere a generat nemulțumiri în rândul rezerviștilor, atât din cauza modului în care s-a comunicat despre mobilizare, cât și a valorii amenzilor.

Pe lângă Galați și Brăila, alte patru județe urmează să fie anunțate de către reprezentanții Ministerului Apărării pentru a găzdui antrenamente similare în cursul acestui an.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro