Reclamă

Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, este de părere că președintele rus Vladimir Putin va ataca un stat NATO, cel mai probabil printr-o ofensivă de tip hibrid. Acesta afirmă că Putin își va îndrepta atenția către unul din statele baltice sau chiar către Polonia, nu România, deși aceasta „se află în meniul” liderului de la Kremlin. Goșu susține că Putin va testa NATO, așteptându-se la disensiuni în interiorul Alianței și la ezitări în ceea ce privește intervenția în baza articolului 5 din Tratat.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru știrileprotv.ro, unde Goșu a discutat despre situația actuală a conflictului din Ucraina, despre posibilitatea ca Statele Unite să voteze pachetul de ajutor înainte de alegerile din noiembrie și despre obiectivele lui Putin în Ucraina. „În acest moment, să ia sub control Ucraina. În diverse feluri. Poate să o ia sub control, așa cum controlează Belarusul, printr-un lider politic care are relații proaste în Occident și e orientat spre Moscova” a afirmat istoricul.

Referitor la viitorul Republicii Moldova, Goșu a exprimat îndoiala că aceasta va supraviețui, având în vedere poziția geopolitică precară. El a subliniat că, deși România face parte din cea mai mare alianță militară de după cel de-al Doilea Război Mondial, ar fi mai bine pentru țară să se pregătească să facă față singură, așa cum au făcut Polonia și țările baltice. Istoricul a atras atenția că, în cadrul NATO, vor funcționa coaliții de voință, având în vedere disensiunile existente între membri.

Goșu a subliniat că, deși nu știe cu exactitate când se va produce atacul asupra unui stat NATO, este convins că acest lucru se va întâmpla. „Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla. Ne-a spus-o Putin că se întâmplă. Ne-a spus ce va face!”, a declarat el. În ceea ce privește răspunsul NATO în cazul unui atac hibrid, Goșu a subliniat că nu este convins de acesta, în baza comportamentului Occidentului din ultimii ani.

În final, Goșu a subliniat faptul că, dacă Rusia nu va fi înfrântă și dacă Occidentul nu va folosi acest context pentru a „denazifica” și a „defasciza” Rusia, copiii și nepoții noștri vor avea și ei propriile lor războaie împotriva Rusiei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro