Reclamă

Ministerul Apărării din Iran a transmis un avertisment clar țărilor care ajută Israelul, indicând că orice stat care va permite Israelului să lanseze atacuri din teritoriul său va suferi consecințe. Conform agenției de stat Fars, Iordania este sub „monitorizare atentă” din partea Teheranului, fiind potențială țintă a unor atacuri viitoare, după cum informează Haaretz.

Ayatollahul Ali Khamenei a subliniat gravitatea acțiunilor Israelului printr-un video postat pe X, menționând că atacul asupra consulatului iranian din Siria este echivalent cu un atac direct asupra teritoriului Iranului. Răspunsul Iranului a constat în lansarea a peste 200 de drone și rachete împotriva Israelului, ca ripostă la atacul asupra consulatului său din Damasc.

În urma acestor evenimente, Consiliul de Securitate al ONU, la cererea Israelului, se va reuni de urgenţă pentru a discuta despre această escaladare a conflictului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu posibila escaladare la nivel regional, condamnând ferm atacul Iranului asupra Israelului și apelând la toate părțile implicate să demonstreze cea mai mare reținere pentru a preveni o confruntare militară majoră în Orientul Mijlociu.

În concluzie, tensiunile dintre Iran și Israel au atins un nou nivel, cu implicarea posibilă a altor state din regiune, precum Iordania, și preocupări internaționale crescute cu privire la riscul unei escaladări regionale grave. Dialogul și diplomația rămân esențiale pentru evitarea unei confruntări extinse.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro