Reclamă

Într-o vizită rară la Phenian, Zhao Leji, președintele Comitetului permanent al Adunării Naționale Populare din China și al treilea oficial ca importanță în ierarhia de conducere a statului chinez, a subliniat dorința Beijingului de a „dezvolta cu succes” relațiile cu Coreea de Nord. Anunțul a fost făcut în contextul sărbătoririi a 75 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

În discursul său, Zhao a accentuat intenția Chinei de a „deschide un nou capitol” în prietenia sino-nord-coreeană, consolidând astfel politica strategică a Beijingului de a sprijini și îmbunătăți raporturile bilaterale. Aceste declarații au fost întărite de omologul său nord-coreean, Choe Ryong Hae, care a menționat că relațiile dintre China și Coreea de Nord au intrat într-o „nouă vârstă de aur”, grație conducerii avizate a liderilor celor două națiuni.

Evenimentele oficiale au inclus ceremonii și prestații artistice realizate de trupe renumite din ambele țări, evidențiind strânsa colaborare culturală dintre Beijing și Phenian. Această vizită reconfirmă poziția Chinei ca principal susținător economic și aliat de lungă durată al Coreei de Nord, în contextul în care liderul nord-coreean, Kim Jong Un, își intensifică eforturile de a consolida legăturile cu China. În martie, Beijingul și-a exprimat opoziția față de sancțiunile „în orb” împotriva Coreei de Nord, abținându-se de la votul Consiliului de Securitate al ONU privind supravegherea sancțiunilor asupra Phenianului.

Reînnoirea angajamentului dintre China și Coreea de Nord marchează un moment important în dinamica relațiilor internaționale din regiune, subliniind interesele comune și angajamentul față de o colaborare strânsă între cele două țări.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro