În preambulul conflictului armat din Ucraina, națiunea s-a confruntat cu un război cibernetic intens, culminând cu unul dintre cele mai devastatoare atacuri pe 24 februarie, a dezvăluit coordonatorul de operațiuni cibernetice al Ucrainei, Serhii Prokopenko, într-un interviu pentru Digi24. Această confruntare nevăzută, descrisă ca un război paralel, se desfășoară din umbră, cu hackeri ruși vizând infrastructuri critice, nu doar în Ucraina, ci și în alte națiuni europene, inclusiv România.
„Cu câteva zile înainte de atacul fizic, am fost bombardați cu atacuri cibernetice direcționate către sisteme esențiale,într-un efort de a slăbi structura țării prin dezorganizare,” a explicat Prokopenko, marcând această perioadă ca o fază preliminară a conflictului extins. Eforturile de contracarare a acestei amenințări involveau colaborări strânse cu entități IT internaționale și extinderea resurselor defensive al Ucrainei.
Printre principalele ținte ale acestor atacuri se numără infrastructura militară, organizații guvernamentale, sectoarele energetic, de telecomunicații, IT și logistică. Dincolo de frontierele Ucrainei, riscurile se extind asupra multor țări din Europa, punând în pericol infrastructura digitală vitală la scară largă, cu potențial de afectare severă a conectivității la nivel global, în special în sistemele de telecomunicații subacvatice ce susțin internetul mondial.
Răspunsul Ucrainei la aceste provocări implică nu doar acțiuni imediate și consolidarea apărării cibernetice, dar și o colaborare extinsă cu parteneri internaționali, demonstrând importanța solidarității globale în fața amenințărilor cibernetice.