Mexicul a depus o plângere oficială împotriva Ecuadorului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), ca urmare a pătrunderii forțelor ecuadoriene în ambasada sa de la Quito. Aceasta acțiune vine în urma incidentului în care poliția ecuadoriană a luat cu asalt ambasada, unde se afla Jorge Glas, fost vicepreședinte al Ecuadorului, condamnat pentru corupție.
Ministrul justiției din Mexic, Alicia Barcena, a cerut într-o conferință de presă suspendarea Ecuadorului din Organizația Națiunilor Unite (ONU) „până la prezentarea de scuze publice” și recunoașterea încălcării dreptului internațional. Aceasta solicitare vine în contextul în care Mexicul își desființează relațiile diplomatice cu Ecuadorul și caută să se apere în fața CIJ, invocând inviolabilitatea reprezentanțelor diplomatice, conform Convenției de la Viena din 1961.
Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a subliniat importanța acestei acțiuni legale la ONU pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente. Pe de altă parte, președintele Ecuadorului, Daniel Noboa, s-a apărat argumentând că intervenția a fost necesară pentru a preveni o „evadare iminentă” și și-a exprimat dorința de a rezolva conflictul cu Mexicul.
Curtea Internațională de Justiție a confirmat primirea plângerii, iar rezultatele acestui demers sunt așteptate dat fiind că deciziile CIJ sunt definitive. Între timp, Stephane Dujarric, reprezentantul ONU, a exprimat speranța de a se găsi o soluție prin dialog între cele două țări. În plus, numeroase guverne și organizatii internaționale au condamnat acțiunea Ecuadorului asupra ambasadei Mexicului.
Acest conflict diplomatic complex între Mexic și Ecuador, declanșat de raidul asupra ambasadei Mexicului la Quito și tentativa de a aduce Ecuadorul în fața justiției internaționale, marchează un punct semnificativ în relațiile dintre cele două națiuni, având potențialul de a influența dinamica diplomatică regională și internațională.