Reclamă

Coco Chanel, legendara creatoare de modă din Franța, rămâne un simbol al lumii modei, fiind recunoscută pentru stilul ei propriu, inconfundabil și irepetabil. Pe lângă numeroasele creații pe care și-a pus semnătura, Chanel avea o viziune proprie și originală asupra vieții, reflectată în numeroasele fraze pe care le-a rămas nemuritoare.

Printre acestea se numără: „Mâinile reprezintă cartea de vizită a femeii. Gâtul – este buletinul, iar sânii – pașaportul!”, „Atenție! Nu vi se va da o a doua șansă pentru a produce o „primă impresie”!”, „Vârsta nu este cel mai important lucru pentru o femeie: poți fi superbă, la 20 de ani, fermecătoare – la 40 , dar poți rămâne unică până la sfârșitul vieții tale.” sau „Iată un paradox: cu cât bărbatul este mai prost și mai ratat, cu atât pretențiile lui față de femeie sunt mai mari!”.

Născută în 1883 în Saumur, Maine-et-Loire, Franța, sub numele de Gabrielle Bonheur Chanel, aceasta a reușit să-și creeze propriul imperiu într-o lume a bărbaților, fiind considerată una dintre cele mai importante și influente personalități din industria modei. Înainte de a deveni designer, a fost cântăreață de cabaret, perioadă în care a adoptat numele „Coco”, identificată cu două melodii foarte cunoscute, „Ko Ko Ri Ko” și „Qui qu`a vu Coco”.

Coco Chanel a introdus pantalonii în garderoba feminină, a lansat parfumul Chanel No 5 și a inventat costumul pentru femei. Personalitatea ei acră i-a determinat de multe ori să critice contemporanii. Legat de simbolistica leului în lucrările ei, Chanel s-a născut în zodia leu, acesta fiind un element pe care l-a reflectat în munca sa.

Coco Chanel a avut o viață interesantă și plină de provocări. Crescută într-un orfelinat, după moartea mamei sale când avea doar 12 ani, a intrat în lumea modei când a început să creeze pălării, în 1910, deschizând un boutique pe strada 21 Cambon, în Paris, numit Chanel Modes.

A locuit într-un hotel mai bine de 30 de ani, în Ritz din Paris, unde a și murit în 1971, la vârsta de 87 de ani. A fost implicată într-o controversată colaborare cu naziștii, fiind înregistrată ca membru Abwher, un grup german de spionaj. Iubitul ei, Boy Capel, a avut un impact semnificativ asupra vieții și carierei ei, finanțându-i magazinul și inspirând-o în crearea Look-ului Chanel.

În ciuda tuturor provocărilor, Coco Chanel a rămas un nume de referință în lumea modei, lăsând în urmă o moștenire incontestabilă. La înmormântarea sa, primele locuri au fost ocupate de modelele sale, iar cosciugul său a fost acoperit cu flori. Chanel a fost îngropată în Lausanne, Elveția, pe o piatră de mormânt creată chiar de ea, împodobită cu un leu emblematic.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro