Reclamă

Președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat joi, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări desfășurat în Vilnius, o „evaluare foarte corectă” a riscurilor la care Uniunea Europeană este expusă, accentuând importanța creșterii cheltuielilor pentru apărare și transformarea economiilor pentru reducerea impactului asupra schimbărilor climatice.

Aflat în discuție cu presa, el a comentat asupra risului unui conflict pe scară largă în Europa, un subiect abordat recent și de șeful diplomației europene, Josep Borrell, reiterând că Uniunea Europeană are o viziune clară asupra provocărilor de securitate și mediu cu care se confruntă.

În acest context, președintele a subliniat complexitatea finanțării acestor priorități, având în vedere rezistența față de impunerea de taxe și impozite suplimentare populației. Totuși, a menționat că România a reușit să balanseze aceste aspecte relativ bine, reflectând creștere economică și progrese în materie de apărare și protecția mediului.

„Am avut și creștere economică, tocmai am explicat că am avut cheltuieli pentru Apărare. Avem rezultate notabile în zona protecției mediului, a schimbărilor în industrie pentru a deveni mai prietenoasă cu mediul. Dar lucrurile nu se vor schimba de azi pe mâine și nu trebuie să ne speriem de aceste lucruri”, a declarat Iohannis, subliniind necesitatea soluțiilor sustenabile care să nu împovăreze populația.

Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, la care președintele Iohannis a participat, se concentrează pe cooperarea între țările din Europa Centrală și de Est, având obiective majore în domeniul securității, economic și de mediu.

În concluzie, declarațiile lui Klaus Iohannis de la Summitul de la Vilnius reflectă recunoașterea provocărilor Uniunii Europene și a măsurilor luate de România pentru a se adresa acestora, evidențiind progresul în apărare și protecția mediului, precum și abordarea prudentă în gestionarea finanțelor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro