Reclamă

Rusia a transmis joi un avertisment ferm către Statele Unite, precizând că este pregătită să își revoce moratoriul asupra desfășurării de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, în cazul în care SUA vor continua planurile de a instala astfel de armamente în regiunea Asia-Pacific. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, care a subliniat intenția ireversibilă a SUA de a acumula și utiliza un astfel de potențial în cadrul doctrinei sale de dublă descurajare.

Riabkov a exprimat îngrijorarea Moscovei față de creșterea arsenalului american în zone ce țineau anterior de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), un acord denunțat în 2019 de către ambele superputeri nucleare. Oficialul rus a menționat specific planurile SUA de a desfășura rachete la baza lor din insula Guam, bazându-se pe un test recent cu o rachetă hipersonică.

„În fața unei descurajări duble, putem și trebuie să răspundem cu contramăsuri duble,” a declarat Riabkov, subliniind că unul dintre elementele de reacție ale Rusiei ar putea include revizuirea poziției lor privind moratoriul anunțat în 2018 de președintele Vladimir Putin. Acesta a reamintit că orice apariție a rachetelor americane în regiune ar provoca un răspuns din partea Kremlinului, iar concretizarea planurilor americane va duce la stabilirea unui mod de reacție care va afecta inclusiv Europa.

Rusia și SUA continuă să fie într-un impas diplomatic și militar pe fondul desfășurării de armamente avansate. Anunțul recent subliniază tensiunile crescânde și riscurile pe care le presupun astfel de măsuri asupra stabilității globale, mai ales în zonele deja tensionate din Asia-Pacific și Europa.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro