Reclamă

Președintele României, Klaus Iohannis, a abordat subiectul candidaturii sale pentru funcția de secretar general al NATO în cadrul discuțiilor de la Vilnius, în marja Summitului celor Trei Mări. Într-un răspuns oferit jurnaliștilor, Iohannis a subliniat că numirea în acest post prestigios se bazează pe un consens obținut prin negocieri diplomatice, indicând faptul că procesul este unul îndelungat și complex.

Da, am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO și de candidatura mea, însă vreau să clarific aici o chestiune: la NATO nu se va vota niciodată. Deci desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obține prin negociere de tip diplomatic, discuții între lideri și așa mai departe. Deci nu are foarte mult rost să ne uităm la câți au spus, ce au spus, fiindcă, până nu se obține unanimitate, nu se va hotărî absolut nimic și până atunci mai este cale lungă, a declarat Klaus Iohannis.

Confruntându-se cu o competiție semnificativă, în special din partea premierului olandez Mark Rutte, care beneficiază de sprijinul unor state membre influente inclusiv SUA, Marea Britanie și Franța, Iohannis a oficializat luna trecută intenția sa de a candida pentru această poziție cheie în cadrul NATO.

Dezbaterea privind viitorul secretar general al NATO se prezintă ca o reflectare a dialogului și a negocierilor diplomatice internaționale, subliniind importanța consensului în deciziile de amploare ale Alianței. Așadar, parcurgerea etapelor necesare pentru a ajunge la un acord unanim rămâne un proces atent monitorizat atât la nivelul liderilor statelor membre, cât și în spațiul public internațional.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro